Правителството даде „зелена светлина“ за преместване на Паметника на съветската армия. В сряда Министерски съвет прие изрично решение, според което променя статута на имота, в който е паметникът, от публична държавна собственост в частна държавна собственост. Пред Mediapool областният управител на София Вяра Тодева уточни, че тази стъпка е необходима, за да се задейства дългата процедура по преместването на Паметника на съветската армия от Княжеската градина в Музея на социалистическото изкуство или на друго място. Тодева уточни, че тепърва ще се избере най-подходящия процедурен вариант как да стане преместването и дали е необходимо и последваща промяна в статута от частна държавна собственост в общинска собственост.

Какво казва правителственото решение? Правителствено решение се променя статута на имота в Княжевската градина, на който се намира „Паметника на съветската армия“ в София. От имот публична държавна собственост той се преобразува в имот частна държавна собственост. Решението е по предложение на областния управител на София, в чието управление е имотът. То трябва да отрази промяната в Акта за държавна собственост. Последно на 9 март, Столичният общински съвет реши местната власт да поиска от държавата да махне Паметника на съветската армия от центъра на София. Монументът е държавна собственост и общината не може сама да го премести. Тогавашният служебен премиер Гълъб Донев обаче на практика обезсмисли решението на съветниците с призив политиците да оставят темата за след изборите и реално не направи нищо по казуса след това. Вяра Тодева уточни в сряда пред Mediapool, че днешното решение е свързано именно с това решение на Столичния общински съвет. Решения на трупчета Предложението за преместване на паметника на Съветската армия е на ГЕРБ и „Демократична България“. Именно техните съветници го подкрепиха при разглеждането му в комисиите по култура и образование и по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, преди да бъде внесено в Столичния общински съвет (СОС). Формално, докладът беше внесен още преди 3 години , но стигна до гласуване през тази година, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заръча на съветниците от партията да го подкрепят. Според решението кметът Йорданка Фандъкова трябва да поиска от областния управител на София-град да премести паметника в Музея на социалистическото изкуство. Тя и общината обаче не могат сами да направят това, тъй като монументът е държавна собственост. Инициатива Преди месец районният кмет на столичния „Средец“ Трайчо Трайков обяви, че е готов да поеме поста областен управител на София. Идеята се е зародила докато е преминал покрай Паметника на Съветската армия, чието премахване зависи от държавата в лицето на областната управа. Тогава Трайков припомни пред Mediapool, че преди повече от година е изпратил искане до областния управител на София за прилагане на Закона за общинската собственост и директно да се деактува паметника от държавна в общинска собственост. Така, Столична община ще е в правото си да се разпореди с това пространство. Москва искаше да реновира паметника

През есента на 2021 година стана ясно, че областен управител, назначен от ГЕРБ, е искал да даде безвъзмездно за ползване монумента и земята около него на Москва. В детайли, в началото на 2021 г. посланикът на Русия у нас с нота до Министерството на външните работи (МВнР) е поискал намиращият се в центъра на София Паметник на Съветската армия и прилежащата земя да се предоставят на Русия за безсрочно и безвъзмездно ползване срещу ремонтиране на монумента. Информацията, първо бе разкрита именно от районния кмет на „Средец“ Трайчо Трайков, а след това бе потвърдена и от депутатите в 48-ото НС Мартин Димитров и Петър Славов (ДБ) след проверка, направена по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Българското МВнР е изпратило на 10 март 2021 г. искането за становище до областния управител на София Николай Пехливанов, който е от квотата на „Атака“ и назначен на поста от тогавашния премиер Бойко Борисов.

Пехливанов дава положително становище на 13 април, когато посланик на Русия в България вече е Елеонора Митрофанова, но в крайна сметка външният министър Екатерина Захариева отказва да финализира процедурата. Всичко това става около месец преди правителството на Бойко Борисов да предаде властта на служебното правителство.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar