Защитата на Джулиан Асандж предприе решаващ опит да спре екстрадирането му от Великобритания в САЩ. Адвокатите на основателя на „Уикилийкс“ внесоха молба във Върховния съд в Лондон, с която обжалват решение от 2022 г. той да бъде предаден на американските правораздавателни органи.

От години те настояват Асандж да им бъде предаден, за да бъде съден по 18 обвинения, свързани с оповестяването на поверителни военни и дипломатически документи. Първоначално той се спаси от съдебно преследване, укривайки се в посолството на Еквадор в Лондон. Но след 7 години живот в него го напусна и бе вкаран в английски затвор. Междувременно се ожени за една от адвокатките си и тя му роди две деца.

Десетки хора се събраха пред Върховния съд в Лондон, докато вътре се решаваше дали той да бъде екстрадиран в САЩ. Акции на подкрепа за Асандж имаше и в редица други европейски столици.

Според съпругата му, ако той бъде екстрадиран, ще умре.

„Здравето му се влошава, физически и психически. Животът му е изложен на риск всеки ден, в който той остава в затвора“, каза Стела Асандж, която бе в съдебната зала.

Братът на Асандж пък сравни основателя на „Уикилийкс“ с починалия в затвора руски опозиционер Алексей Навални. „Знам точно какво е да имаш любим човек, несправедливо затворен, без надежда. Това, от което се страхуваме, е, че Джулиан ще бъде изгубен за нас в американската затворническа система и може да умре дори още тук, в английския затвор“, каза Габриел Шиптън.

Ако Върховният съд потвърди решението за екстрадирането му, най-вероятно то ще бъде изпълнено, освен ако Европейският съд по правата на човека не се намеси. Стела Асандж съобщи, че той е последната им надежда за справедливост.

Поддръжници на Джулиан Асандж държат плакати с искане за освобождаването му пред Върховния съд в Лондон.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar