Доказателства и свидетелства се трупат, че паралелно с отказите на прокуратурата да разследва дейността на групата на Мартин Божанов – Нотариуса и търгуването с влияние на Петьо Еврото – Пепи Еврото, в МВР същите групи са си пробили канали и кръгът се е затворил. По тези теми „Дневник“ разговаря с бившия вътрешен министър и депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Бойко Рашков в понеделник (19 февруари). Ден преди това пред „Нова тв“ той разказа как в мандата му като служебен вътрешен министър не е успял да предотврати теч на информация към Божанов.

Г-н Рашков, какво заварихте в МВР във връзка с Мартин Божанов-Нотариуса и кога започна работата по имотните измами и заплахите, извършвани от неговата група?

– Работата започна два или три месеца след като встъпих в длъжност като служебен министър на вътрешните работи през 2021 г. При мене дойдоха множество граждани, между които е съдия Цариградска – с нейната епопея със заплахите, които е получила дори в съдебната зала, г-жа Ивайла Бакалова, заедно с вашия колега журналист Стайков от Антикорупционен фонд. И за да не изброявам всички нека ви кажа нещо, което досега не съм споделял: много от онези задържани под стража с години лица са посещавали един дом в Банкя, където са оставяли торби със съответно съдържание. Това ме потресе.

Бяха снети данните стенографски и на аудио запис и ги предоставихме директно в Главна дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП) без да минават през деловодството на министерството, за да не изтече информация.

Забележете, че в съдебната зала пред съдия Цариградска освен поведението на Божанов е имало и случаен човек, който я предупреждава, че вече имало един в инвалидна количка. Аз знам кой е този човек, който наистина е бил година или две в инвалидна количка и той е мъжът, с който живее бивша съпруга точно на Мартин Божанов, което е потресаващо.

Оттам нататък с какво темпо са работили хората в ГДБОП при изясняването на тези сигнали, защото те са по различни случаи, но насочени основно към двама души – Божанов – Нотариуса и Петров-Еврото, и как са ги посрещнали в прокуратурата, са отделни въпроси.

Не се ли интересувахте?

– Публичният образ на прокуратурата след постъпването на г-н Цацаров като главен прокурор се измени. Единственото, което ги интересуваше, най-вече когато функционираше специализирания съд, беше да задържат хора под стража за изключително дълъг период от време, което съсипваше техния бизнес, здравето, семействата им. Но прокуратурата не се интересуваше от това. И делата всъщност не приключваха.

Бойко Рашков: Имаше изтичане на информация от МВР към Мартин Божанов по мое време

Причините?

– Така е структурирала делата прокуратурата, като че ли целта е именно да не приключват, а някой да бъде тормозен, да се откупва, да плаща. Това е първо впечатление, което правеше не само на мен, а и на цялото общество. И какво установих:

Конкретни примери имате ли?

– Един случай ме впечатли особено – лице с инициали И.С. със съдебно минало колкото дипляна, около 40-50 записа, регистрации за криминални прояви, включително и присъди, Този човек е бил под полицейски чадър и си е позволявал да извършва престъпления, докато са му правени полицейски услуги, каквито на вас никой няма да направи. И тази протекция е упражнявана от високопоставен служител в Главна дирекция Национална полиция.

Когато разбрах за лъжесвидетелите, които са предпазвани от закона чрез този служител, аз го командировах в друга регионална дирекция извън столицата, за да мога поне малко да затрудня зловредната му дейност.

Дежурният свидетел не се ли казва Ивайло Серафимов, протежиран от този в Национална дирекция полиция? Къде е сега покровителят с полицейския чадър и защо не го посочите с име?

– Продължава да си бъде в Главна дирекция Национална полиция, след моя мандат го върнаха на работа. Ами да го назова – това е казусът „Наумов“. Този човек, който за съжаление е дългогодишен служител, поддържал е контингент за ползване на лъжливи свидетели. Представяте ли си какви процеси са текли…

След като започнах да осветявам подобни случаи много се надявам, че в някаква степен съм възпрял тази зловредна и зловеща практика, защото така се лишаваме като общество от правосъдие.

Каква е схемата с лъжливите свидетели – на ниво МВР или в целия процес?

– Разследващите органи на ниво МВР, следствените органи на Националната следствена служба и прокуратурата са се съюзили в една обща система да извличат облаги от граждани, за което са намерили прост и ефективен механизъм:

Например И. С. подава жалба в полицията или в прокуратурата, по която да започне проверка. Гражданинът, срещу когото е жалбата, се призовава. И тогава се появява трето лице, което казва: проблемът ти е решим срещу такава сума.

Какви суми са искали тъй наречените „лобисти“ Нотариуса и Еврото, за да решат проблем, и към кого са насочвани парите?

– Имаше един драстичен случай сред тези, които минаха през моя кабинет да се оплачат, но не по линия на Божанов, а свързан с Пепи Еврото. Той разбрал, че заможен човек е с подобни проблеми, каквито обясних, и му казва, че срещу 400 хиляди евро проблемът ще изчезне. И този с проблема платил. Твърди, че е предал парите на съпругата на Петьо Петров. Но след няколко дни му се обадил по телефона самия Петров – Еврото и му казал, че те от известно време не са в добри отношения със съпругата му и значи той е платил на погрешната личност. И поискал човекът втори път да плати същата сума но на него лично, което е станало.

Такива неща, естествено, не могат да се случат само с волята и действията на тези двама наричани нежно „лобисти“, а всъщност конвенционални престъпници-измамници като Божанов, Бог да го прости, и Петров Еврото, за когото не знаем и дали е жив.

Затова се опитвам да обясня връзката между – нека справедливо да ги наричаме – някои служители от МВР и някои прокурори от Районна или Градска или по-висока прокуратура. Нека така да говорим. Това е продължавало с години. А накъде са насочвани парите трябва да установи разследването.

„Не стават без чадър“: Ивайла Бакалова за мрежите за влияние на Нотариуса

Течът на информация от МВР ще попречи ли много на разследванията?

– Взеха мерки незабавно, веднага щом научиха, че събираме информация – например от бившата съпруга на Божанов, от съдия Цариградска, на която в определен период от време никой не й е обръщал внимание.

Логично е да са получили информация от службите на МВР, след като при едно от посещенията на бившата съпруга на Божанов в ГДБОП на излизане я пресрещнал самият Божанов, срещу когото тя е дала сведения в същата дирекция. Което означава, че е изтекла информация от самата служба, на която съм възложил извършването на проверката.

Не е ли много време от лятото на 2021 г едно разследване да продължава досега, като междувременно главният участник в организираната престъпна група е застрелян?

– Ако въз основа на тези материали, които ние сме събрали, се е развивало разследването, този срок е неразумно дълъг. И според мен умишлено е разтяган във времето. С това забавяне прокуратурата стана морален съучастник в убийството на на Божанов.

Ако му беше потърсена наказателна отговорност, можеше да получи мярка за неотклонение задържане под стража, а след съдебен процес евентуално лишаване от свобода, което щеше да запази живота му.

Гръмнаха бушон. Прегрупирането по върховете на прокуратурата продължава

Вярно ли е, че през 90-те години Божанов е бил арестуван и разследван?

– През 1993-1994 г., също през 1996 – 1997 г. е престоял в следствения арест съответно по две различни дела – за измама и за кражба. Не съм проверил по тези дела имало ли е съдебно развитие, но категорично е престоял в следствения арест немалко време. А днес, по тази информация, събрана със свидетелски показания, с хора, които идват доброволно и съобщават, преодолявайки страха, прокуратурата и следствието не могат да го завършат – скоро ще станат три години.

По случая „Осемте джуджета“ с обвиняем Петьо Еврото за изнудване знаете ли кой прокурор от Градската прокуратура е прекратил делото? (По-късно в понеделник СГП разпространи 33-страничното постановление на прокурора Йордан Петров за прекратяването – бел. ред.)

– Постановлението на прокурора от Градската прокуратура е набор от есета, нещо като пространна статия, даже като няколко студии разсъждения върху актовете на прокурорите от Районната прокуратура, където делото е престояло десетина дни. Градска прокуратура побързала веднага да прекрати производството, защото той – Петьо Еврото, е недосегаем. А по това дело са иззети веществени доказателства при претърсвания и изземвания от жилища и помещения, които той е обитавал и по отношение на които има съмнение, че съдържат информация на записи и други подобни.

Аз лично знам освен това, че има и една друга линия, по която ако се работи, може би ще се постигне и по-успешно претърсване за издирването на такива записи.

Какво знаете за прекратяването на делото?

– Самото решение на Софийската градска прокуратура, с което тя е поставила точка на разследването, е индикация за отношенията и връзките между прокурори в градската прокуратура и Пепи Еврото.

Нека не забравяме, че Пепи Еврото в немалък период по времето на Сотир Цацаров беше директор на столичното следствие. А в столичното следствие работеше като следовател дълго време Илияна Кирилова, сега ръководител на Софийската градска прокуратура. Тоест връзката между Пепи Петров-Еврото и Илиана Кирилова са служебни и вероятно са колегиални и приятелски.

Аз не се учудвам от решението, взето от градската прокуратура, след като много прокурори от прокуратурата, и не само градската, са посещавали „Осемте джуджета“, включително и прокурори на най-високо ниво.

Споменахте, че главен прокурор е ходил и в клуба SS на Нотариуса в кв. „Гео Милев“?

– Има публично признание от г-н Иван Гешев. Той говори за едно посещение с част от семейството му. Оплакал се, че после служебната кола на НСО, с която се движил, била проследявана от друга кола, че са били задържани по сигнал тези, които са преследвали колата, че се знае кои са.

Но Иван Гешев отрича да е бил в този SS клуб?

– Но пък обратното говорят хората, с които сме се срещнали в Министерството на вътрешните работи – че той е бил чест посетител там. Къде е истината? Може би разследването ще каже, но това е първоначалната информация. Ние с вас не сме разследващи, не сме прокурори, не сме съдии. Можем да коментираме само подобен тип данни.

Тенисиста, Нотариуса, криви прокурори, пирамида на корупцията (депутатите четат „доклада“ за Мартин Божанов)

А пък в другия клуб, в „Осемте джуджета“, посещение има и от изпълняващия длъжността главен прокурор. Заснет е отнякъде, не знам от кого. Но така или иначе има и други сведения, не само снимката, за негови посещения, както и на една негова колежка, която е изпълнявала функциите на градски прокурор на София.

За г-жа Емилия Русинова ли говорите?

– Да. Посещавала е този ресторант.

Сега тя е в по-горната Апелативна прокуратура, оглавявана от прокурор Радослав Димов, по чието време до 2017 г. когато е бил шеф на районната прокуратура са решени в интерес на Нотариуса всички преписки и дела. Има ли данни за предаване на пари към магистрати по прекратеното дело на Петьо Еврото, а и по другото, за Нотариуса?

– Да, има такива показания, за голямо съжаление. Суми са предавани на тези, от които зависи решаването на делата и преписките – това са прокурори. Говорим за мрежа, в която са обхванати служители на МВР, прокурори от прокуратурите, включително преди това от Специализираната прокуратура. Логично е да се приеме, пък има и такива данни в материалите, че на тях са давани пари, разбира се, защото без тях не може да стане нищо. Без тяхното съдействие Божанов нищо не може да постигне, защото, съгласете се, тогава, когато Божанов се е намесвал, за да „помага“ на определен гражданин и гражданинът „се е откупвал“, грубо казано, е имало резултат.

Излиза, че те трябва да разследват сами себе си – има ли изход от такава кризисна ситуация ?

– Аз бях подготвил проект за промени в Наказателно-процесуален кодекс в тази насока. Когато има данни за лице от съдебната власт, че е извършило престъпление, разследването да не се осъществява от самата съдебна власт, тоест от прокуратурата, каквото е положението в момента, а от друг орган.

Това беше отхвърлено от парламента. Второ, когато се използват специални разузнавателни средства, да няма посредничество на прокурора при образувано досъдебно производство. Не прокурорът единствен да внася искане до компетентния съд да се разреши използването на специални разузнавателни средства, а това да имат право да направят самите разследващи. Радомир Чолаков от ГЕРБ нарече това предложение „байпас на прокуратурата“ и всички от ГЕРБ възроптаха как така ще се заобикаля прокуратурата.

Аз се обосновах – колкото по-малко хора знаят за започване на процедура за използване на специални разузнавателни средства по отношение на един човек, толкова по-голям е шансът да се запази в тайна тази процедура.

Анатемосаха и това предложение за промени в НПК и ред други предложения. Нашият парламент под диктовката на ГЕРБ отхвърли този проект. Новоизбраният член на КС Десислава Атанасова, която няма и представа от тази материя и от смисъла на моите предложения, даде оценка на моя проект – подобни предложения можели да се родят само в комунистическата глава на такъв като мене.

Така че ще продължим да се движим в наказателно-процесуалната дейност ще продължим да се движим по този път, който се оказва порочен, защото, разследването не може да се извърши без знанието на прокуратурата по всеки пункт. И когато разследване засегне интересите на нейни представители, особено от високо ниво, то не може да се реализира по никакъв начин, по никакъв.

Имало ли е други такива случаи „да разследваш себе си“?

– В ГДБОП беше събрана информация, че жената, с която съжителства Иван Гешев, имала някакви отношения с един възрастен човек в област София и закупила някакъв имот. Близките на починалия междувременно човек впоследствие оспорили сделката. Твърдели, че той не е могъл да сключи валидна сделка по причини.

Когато Гешев е научил – пак така, чрез теч на информация, беше изпратил прокурори, които да вземат преписката. И направи едно изказване в медиите с изненада, че се разследват членове на неговото семейство.

Вие разбирате ли? Той счита, че той като има функционален имунитет и членовете на неговото семейство имат функционален имунитет, включително жената, с която той живее на съпружески начала. И от тази проверка накрая нищо не излезе. А тя и да беше приключена в ГДБОП, нали щеше да се прати в прокуратурата и там да сложат кръста, така да се каже.

И затова предложихме още нещо – когато има данни за престъпления, извършени от магистрати, а и други длъжностни лица, да се възлага разследването на органи на МВР, примерно. Както, ако се извърши престъпление от служител на МВР, разследването се извършва от Националната следствена служба, за да не се намесват разследващите органи в изпълнителната власт, така да бъде реципрочно,

Значи няма изход от „разследвам себе си“?

– Една от възможностите, която се натрапва в съзнанието, е да се възложат правомощия на съдията, разследващ престъпления, извършени от главен прокурор, да разследва и случаите на засегнати магистрати.

А не само да чакаме, ако някой главен прокурор в 5 или 7-годишния си мандат извърши престъпление, да ангажираме съдия от Върховния съд. А във всеки случай, когато магистрат извърши престъпление, включително главният прокурор, разследването да се възлага на такъв относително отдалечен от разследващите и от прокуратурата орган, на който обществото да може да разчита.

Може ли да направим извод, че след 2012 г. т.е. с назачаването на г- н Цацаров за главен прокурор, а впоследствие и на г-н Гешев, за когото Цацаров публично увери, че изключително много държи на него – започна голямото обвързване на властите, задълбочи се политическото кадруване на ръководните длъжности в съдебната система, въобще видимо стана развращаването на системата, включително на специалните служби, за да стигнем до днешната криза да няма кой да разседва?

– Прокуратурата в лицето и на Сотир Цацаров, и на Иван Гешев са се ползвали от някакво споразумение с МВР и са проучвали и най-секретните оперативни разработки на службите на МВР т.е. те са имали достъп до тях още в момента, в който се регистрират. Аз моментално едностранно прекратих това споразумение и забраних с моя заповед да се допускат прокурори, които да четат тези секретни материали, защото смятам, че те, също както специалните разузнавателни средства, губят от своята надеждност, когато ги познаят повече лица, които не са заинтересовани.

Оказа се, че съм постъпил правилно с оглед на факта как Цацаров ежеседмично ходеше при министър-председател. Какво му е говорил можем да съдим по поведението на бившия министър-председател Бойко Борисов, който излизаше пред медиите: „Другата седмица ще арестуваме този, другата седмица ще задържим онзи“.

Цацаров не бил чувал за Мартин Божанов-Нотариуса преди убийството му

И когато тази информация е изтеглена още от оперативната разработка чрез заключенията, много преди да се предприеме каквото и да е от службата на МВР, ние вече си обясняваме защо при предприемане на действия като претърсване, не можем да реализираме успех, защото вече информацията е изнесена насам-натам. Там няма спазване на закона. Там интересът идва от личната облага, от груповата облага, от постигането на надмощие на една групировка над друга, на един бизнес над друг, заграбването на бизнес, унищожаването на нечий бизнес, ако този, който е обект, не желае да предостави една част на някои от тези групи. Последствията са пагубни за обществото и за бизнеса.

Той съществува на хартия, там се получават едни добри заплати и те са се окопали, бих казал, вече са извън всякакъв мандат.

Сега Сарафов назначи ревизия на Районната прокуратура заради преписките на Нотариуса?

– Като се разклатиха малко столовете, когато се раздвижи малко атмосферата в страната по линия на съдебната власт и главно на прокуратурата, ние ще правим демонстрации с един взвод висши прокурори там, ще ги изведем от работните им кабинети в Районната прокуратура, да не се занимават с преписките, и накрая най-вероятно нищо няма да излезе. Най-много онези, които не харесват г-н Сарафов, да бъдат освободени от длъжност или преместени.

Съдия Цариградска за случая „Нотариуса“: Активностите на институциите засега са имитация и подмяна

Връщам се на двете дела – за Нотариуса в градската прокуратура и за прекратеното срещу Петьо Еврото. Какво оттук нататък може да се очаква?

– Не съм оптимист за процесуалната страна да има положителен изход. Не вярвам и парламентарната анкетна комисия да е заинтересувана от разкриване на обвързаностите.

Но да не забравяме и другата една много съществена страна на проблема – с клеветническите медии, известни като „кафяви“, които по специфичен начин участват в тази своеобразна мафиотска дейност, завладяваща все по-големи територии в съдебната власт, в частност в прокуратурата, и в изпълнителната власт, в частност Министерството на вътрешните работи.

Тези медии очевидно са в много пряка и непосредствена връзка с криминализиралите се части на правозащитната система и. И в подходящ момент подемат артилерийски обстрел чрез свободата на словото.

Прокуратурата стигна дотам, което се призна от г- н Сарафов, да изпраща готови готови статии на тези медии, които да ги публикуват, за да може, както е известно в правните среди, медийната публикация да се използва като законен повод за образуване на производство или започване на проверка.

Парламентарната анкетна комисия за изясняване на обстоятелствата около кръга Божанов вероятно ще ви покани, тъй като разследването фактически е започнато от вас – ще отидете, предполагам?

– Бих могъл да отида, но комисията няма да постигне резултати каквито обществото очаква. Например да изясни от долу до горе има ли връзка между политически лица, които се намират в парламента, с тези фигури, които вече обществото знае? Публично известно е признанието на Борисов, че той е назначил Гешев, понеже е компетентен. Интересно е защо Борисов сега мълчи по отношение на Гешев – щом е имал съответните професионални качества, Борисов трябва да го поддържа до момента, а той се отказа от него. Защо?

Магистрат е оглеждан от Пеевски дали става за поста – даже не знам дали не се отнасяше за г-н Гешев или за някой друг. Били са Борисов и Пеевски.

За съжаление, при положение, че подобно участие нито Конституцията, нито закона предвижда, сега с промените на Конституцията те двамата ще имат решаващо влияние върху назначаването на шестимата от Прокурорския съвет. А пък тези представители, разбира се, ще поемат ангажимент да изберат като главен прокурор този, който пасва най много на интересите на Борисов и на Пеевски, което е ужасяващо като перспектива.

Онзи, който е обявен от две държави за корумпиран по закона „Магнитски“, ще определя главния прокурор! Затова казвам – ужасяващо е това.

Единият, срещу когото вървят или са вървели, понеже ги прекратиха, дела. Например по „Барселонагейт“, където становището на испанската прокуратура е, че Бойко Борисов е участвал в международна схема за пране на пари. Те ще определят главния прокурор на България. Какви сме ние българи, какви сме граждани? Какво е това общество?

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar