Полша реши да се присъедини към Европейската прокуратура – независима институция, призвана да разследва престъпления, ощетяващи бюджета на ЕС.

Две години и половина, след като организацията, оглавявана от Лаура Кьовеши, новият министър на правосъдието на Полша подписа искане за присъединяване – обрат спрямо досегашното поведение на Варшава, която е в постоянен конфликт с Брюксел, довел до замразяване на плана й за възстановяване и пари по други европрограми.

Предишното полско правителство на партия „Право и справедливост“избра да не се присъедини към прокуратурата, позовавайки се на опасения за намеса в полската съдебна система.

Кьовеши може да разследва и спазването на санкциите на ЕС

До момента 22 от 27-те европейски членки, включително България, са част от Офиса на европейския главен прокурор.

„Едно от първите ми решения като министър на правосъдието е молба до премиера Доналд Туск да се присъединим към Европейската прокуратура“, написа министърът на правосъдието Адам Боднар в социалната платформа Х.

Той добави снимка, на която подписва заявлението пред полски и европейски знамена, които според него са били върнати в кабинета му и в други правителствени стаи.

Доналд Туск, който се закле като премиер заедно с правителството си в сряда, заяви, че е „90% сигурен, че може да ускори преговорите за освобождаване на европейските фондове за Полша“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar