България няма да съди Австрия, ако тя отново не вдигне ветото си за Шенген – това само би проточило членството ни и докато върви процесът, страната ни ще остане блокирана.

Оставането ни извън това пространство обаче ще се отрази сериозно на отношението ни към австрийския бизнес. Това предупреди премиерът Николай Денков в отговори на въпроси във фейсбук по повод шестте месеца на кабинета.

Идея Австрия да бъде дадена на Съда на ЕС, защото поставя допълнителни условия и не спазва тези по договора за Шенген, дойде през лятото от Румъния. По-късно румънските политици смекчиха позицията си, но техни граждани бойкотираха австрийски банки и фирми.

Трябва да бъдем прагматични, ако се тръгне по линия на съдебни процеси, това ще продължи с години. Скоро трябва да

имам среща с австрийския канцлер,

на която ще му кажа, че ако нямаме одобрение за Шенген, това ще се отрази на отношението на българите към австрийските фирми и мисля, че те ще го осъзнаят, каза премиерът.

Денков настоя още, че страната ни е много последователна в подхода си, докато от Румъния „веднъж виждаме тропане по масата, а друг път казват: „веднага го приемаме“. Букурещ приветства бурно идеята за отваряне на т.нар. еър Шенген. Има известна непоследователност, но аз съм сигурен, че ще намерим баланс в позициите, допълни Денков два дни след като в австрийските медии се появи информация как Виена е готова да отвори въздушните граници за България и Румъния.

Неофициално обаче условията за това са трикратно увеличаване на мисията на „Фронтекс“ у нас, засилване на граничния контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния, София и Букурещ да приемат мигранти, търсещи убежище, и др.

Сделка бежанци срещу Шенген няма и никога не е била обсъждана, каза още в понеделник Денков. Не е запознат какво точно имат предвид австрийските власти и предстои да го изясни с тях.

Дяволът е в детайлите. Преговорите трябва да продължат, няма да приемем допълнителни условия. Това, което се променя с Шенген по въздух, е удобството, когато пътувате от една държава в друга. Това, което не се решава, е проблемът с големите опашки по сухопътните граници. То е проблем за бизнеса – не само за българския, но и австрийския, настоя той във вторник.

Кое е нечестно в австрийската позиция?

Нямаме полезен ход, ако не се стегнем и не работим – от една страна, дипломацията, от друга – законите, от трета – миграцията. Просто трябва да върнем времето преди „промяната“, реагира пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него в момента австрийците на прост език казвали, че България трябва да се върне 3 години назад, когато той бе премиер.

И много правилно казват – след като българите разградиха границата 3 г. след Борисов и на власт дойдоха аматьори вътрешни министри, ако обичате, вземайте си ги мигрантите, които пускате да идват в Австрия, допълни той.

Смекчаването в австрийската позиция сега е благодарение на двама американски дипломати – бившия посланик на САЩ в Австрия Роналд Лаудер и американския помощник държавен секретар, отговарящ за Европа, Джеймс О’Брайън. Те настояли за решение на казуса, писа преди дни авторитетното австрийско издание „Щандард“.

България пък вече сериозно се е заела да свали визите за САЩ и ще следва румънския модел, разясни още Денков. Северните ни съседи вече са покрили голяма част от изискванията и очакват визите им да паднат скоро.

Преди няколко месеца назначихме координатор, както е в Румъния. Той е с голям опит и е съветник в моя политически кабинет. Единствената му работа е да преговаря с американските власти какво има да се свърши. Основната ни цел е да намалим процента отказани визи и тогава отново да разговаряме, каза премиерът.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar