Министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов настоя пред БНТ, че е работа на разследващите органи да разследват дали няма някаква друга връзка и дали някой не стои зад Илко Захариев – Червения пират, който според МВР и прокуратурата е отправял закани за убийства към магистрати, политици, полицаи и др.

Запитан дали вярва в историята за Червения пират, Славов изтъкна, че „тази история звучи почти екзотично“. Трудно му е да повярва, че един човек, описван като психически неустойчив, сам си избира жертвите и пише съобщения, които са, по думите му, „меко казано притеснителни, силно обезпокоителни и стряскащи.

В неделя (3 март) Софийският районен съд остави в ареста Червения пират. Според началника на полицията Атанас Илков Захариев е действал сам, като МВР предполага, че страда от психично заболяване, което трябва да бъде диагностицирано.

Съдия Цариградска вижда „съветски“ похват в приписването на заплахите срещу нея на Червения пират

На въпрос дали изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов трябва да се оттегли от поста или да подаде оставка заради твърденията за негова връзка с Петър Петров – Пепи Еврото, министърът на правосъдието в оставка потвърди предишни свои думи, че поведението на Сарафов било много по-институционално и „прилично“ в сравнение с бившия главен прокурор Иван Гешев.

За промените в Закона за съдебната власт

Славов коментира и промените в Закона за съдебната власт, който вече е публикуван за предварително обществено обсъждане. Той посочи, че най-важните промени в него са независимост на съдиите, отчетност на прокуратурата, независимост на Инспектората към Висшия съдебен съвет, нови правила за конкурси и атестиране на магистрати, ограничаване на властта на прокуратурата до наказателния процес и ограничаване на възможностите за произвол на прокуратурата.

За ротацията

За ротацията на кабинета Славов каза, че уикендът със сигурност ще има интензивен процес на преговори, но най -важното е дали политическите субекти в парламента искат да продължат реформаторската програма и ангажиментите, които са поети, или ще предпочетат да се отиде на предсрочни избори. „Продължаваме промяната – Демократична България“ искат продължаване на реформата във всички ключови сектори, отбеляза той. В този геополитически контекст не можем да си позволим нов цикъл от избори и несигурност за страната, добави Атанас Славов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar