Иззетите автомобили на шофьори, които са хванати да карат пияни или дрогирани, ще бъдат предавани на НАП за публична продан на търг. Това ще се случва след приключване на делото и ако шофьорът бъде признат за виновен.

Преди това превозните средства ще са част от досъдебното и евентуалното съдебно производство

до произнасяне на съда, посочи районният прокурор на Бургас Мария Маркова. Ако шофьорът е признат за виновен за употреба на алкохол или наркотици, но не е собственик на превозното средство, ще трябва да плати неговата пазарна стойност в полза на държавата.

Това са последиците от промените в Наказателния кодекс, които влязоха в сила от 8 август. Маркова допълни, че според други нови текстове, ако водачи, които вече са наказвани по административен ред, защото не са дали проба за алкохол или наркотици, повторят този отказ, ще могат да бъдат наказвани със затвор до 6 месеца и глоба.

Полицията в Бургас първа започна да прибра колите на шофьори, хванати да карат след употреба на алкохол и наркотици. Това стана броени часове след влизането в сила на промените в НК. Те предвиждат конфискуване на моторното превозно средство при шофиране с алкохол над 1,2 промила или с наркотици. За два дни са иззети 6 превозни средства, сред които и тир.

609 са досъдебните производства, образувани от началото на годината за шофьори, употребили алкохол или наркотици, в Бургаска област. Те са със 100 повече спрямо същия период на 2022 година.

Увеличавайки санкциите, законодателят дава ясен сигнал за решителни действия срещу употребилите алкохол или наркотици водачи, още повече че този вид престъпления може да доведе и до много по-тежки резултати – включително и до смъртни случаи, коментира директорът на ОД МВР Бургас ст.комисар Калоян Калоянов.

В областната дирекция в града имало достатъчно паркинги, на които да се съхраняват иззетите автомобили. Репатрирането на автомобилите също не било проблем, тъй като можело

да се използват общинските „паяци“ и други средства, а разноските да са по досъдебното производство

Работело се усилено и по отваряне в Бургас на лаборатория за изследване на кръвни проби на шофьори. Така щял да се облекчи процесът по доказване или отхвърляне на наличието на алкохол или наркотици.

От областната дирекция на МВР в Кюстендил казват, че са иззети пет автомобила след влизането в сила на промените. Полицаите казват, че засега не срещат съпротива от страна на шофьорите, когато изземват колите. В два случая те не са били собственост на водача.

Автомобилите се съхраняват на служебни паркинги на територията на районните

управления, които са охраняеми. Засега няма обособена база, където да се събират отнетите коли, но ако изземването им продължи със същите темпове, ще се наложи полицията да търси вариант за съхраняването и охраната им.

В Благоевград за последните два дни има заловени двама дрогирани и един пиян шофьор с 2,57 промила. От полицията не съобщават дали са им иззети колите.

Според юристи обаче има неизяснени моменти, особено когато иззетите автомобили са семейна или фирмена собственост, какъвто е случаят например с тира в Бургас. В този случай надали шофьорът ще може да плати левовата равностойност на камиона.

Те дават съвет – след положителна проба, особено за наркотици, взета с дрегер, задължително да се даде кръвна, тъй като много медикаменти реагират на полеви тестове. „Смятам, че ще бъде утвърдена практика в най-скоро време по такива случаи“, коментира пък Маркова.

Съвет от адвокат – искайте кръвна проба и не давайте автомобила доброволно

След промяната в Наказателния кодекс вече могат да конфискуват автомобила ви, ако полицията установи, че сте употребили алкохол или наркотици. В миналото обаче е имало немалко случаи на положителни тестове за наркотици, които реагират на вид лекарство например, а шофьорът всъщност не е употребил наркотици.

Във фейсбук адвокат Силвия Петкова публикува няколко съвета към шофьорите, когато ги тестват за алкохол или наркотици.

Според юристката, ако се съмнявате в показанията на дрегера или полевия тест, трябва задължително да поискате кръвна проба или урина за изследване. Според адвокатката имало вероятност органите на реда да се опитат да ви убедят да не давате такава, но това е ваше право.

В случай че тестът за наркотици се окаже положителен, но не сте употребили такива, тогава не трябва да подписвате протокола за доброволно предаване на колата.

Според адвокат Петкова отнемането на превозното средство е мярка, която се прилага с присъдата, а не предварително. Ако полицаите настояват да ви го отнемат на място, това трябва да стане с протокол за изземване.

В случай че доброволно предадете автомобила си, а биологичната проба се окаже отрицателна, няма да имате право на обезщетение за оставането без автомобил.

Това е така, тъй като такова се дължи за вредите, настъпили от незаконни актове на полицията. Когато сте предали автомобила си доброволно, тази хипотеза не важи, дори и да сте били подведени да го направите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar