Всяка държава има свои особености, но някои от чуждестранните закони направо ще ви изумят.

В Самоа някои мъже са хвърляни в затвора за това, че са забравили рождения ден на жена си. Северна Корея смята носенето на сини дънки за символ на американския империализъм, а в Сингапур дъвченето на дъвка е строго забранено.

Има много държави, в които и най-малката грешка може да доведе до сериозни неприятности. Туристите често изпадат в ужас, когато научат за такива привидно „извратени“ закони, и се питат дали местните жители наистина спазват тези рестрикции. Един неотдавнашен закон в Самоа привлече вниманието на световната общественост поради особения си характер. В тази полинезийска страна мъже са били осъждани на затвор за това, че са забравили рождените дни на съпругите си.

Въпреки че тази новина се появява през 2021 г., първоначално тя се смята за измама. Оттогава обаче различни агенции за проверка на фактите потвърждават, че някои самоанци наистина са прекарали известно време зад решетките поради това, което се описва като „глупава грешка“. Противно на тези съобщения, базиран в Самоа ежедневник твърди, че такъв закон не съществува в тяхната страна.

Въпреки това не само мистификациите са шокиращи. Има действителни закони по света, които са също толкова изненадващи. Така например Северна Корея се смята, че носенето на сини дънки е символ на американски империализъм.

Индия също има своя дял от особени и остарели закони. В някои щати пускането на хвърчило, което пречи на движението или отвлича вниманието на хората, е технически незаконно. Освен това в някои щати има разпоредби относно танците на публични места, за да се предотвратят неприлични или непристойни изпълнения без съответното разрешение. В определени райони се налагат ограничения за консумиране на невегетарианска храна във влаковете, особено в определени часове. Исторически погледнато, опитът за самоубийство е престъпление съгласно член 309 от Наказателния кодекс на Индия, въпреки че мнозина се застъпват за отмяната му, позовавайки се на последиците за психичното здраве.

Ако отидете в Япония, ще откриете, че затлъстяването е престъпление.

В Швейцария е забранено да пускате водата в тоалетната след 22:00 ч. в апартамент, за да се предотврати шумово смущение.

В същото време в Обединените арабски емирства споделянето на нежни жестове на публично място, дори между женени двойки, може да доведе до правни последици.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar