Темите „еврозона“ и „пълноценен Шенген“ ще надделеят и ще има правителство, защото на изток от нас се води война. Това прогнозира пред БНР доц. д-р по конституционно право Наталия Киселова.

В предаването „Нещо повече“ тя коментира Конституционния съд (КС), който допусна за разглеждане жалбата на президента Румен Радев и 68 депутати за избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии.

„Правилно е, че КС, веднага след като беше сезиран и встъпиха тези двама съдии, първо се хваща с тези дела. То е да се изчисти всяко съмнение по всякакви следващи негови актове. Предстои да видим дали ще бъдат поканени, освен НС, и други заинтересовани страни да дадат становище“, каза доц. Киселова.

За срока на мандата на Атанасова и Белазелков, 7 или 9 години като конституционни съдии, тя смята, че „депутатите бягаха пред вятъра, без да са прочели Закона за нормативните актове“.

„Въпросът с мандата и непопълнените празни столове в КС предстоеше да влезе в сила. Беше ясно, че ще са с по-кратък период. И това показва манталитетът на депутатите, да не се вслушват в хората извън НС и да нарушават Конституцията, при положение че те са първите, които трябва да я спазват“, коментира докторът по конституционно право и допълни, че Законът за нормативните актове започва да действа от взимането на решението, а не от обнародването.

Доц. Киселова заяви, че „неуважението към Конституцията и правото става типична черта на управляващия ни елит“, визирайки днешното изслушване.

От Конституционния съд тя очаква частична справедливост по жалбата.

„Мисля, че хората не са наивници и по-скоро ще получим решения за онази част, свързана за срока. Но дори и само това да бъде постигнато, е звучен шамар в лицето на депутатите, които в последните седмици си позволяват и с други свои актове да нарушават Конституцията“, каза доц. Киселова.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar