Скандален запис от заседание на медицинския съвет на „Пирогов“ разкрива потресаващи коментари на лекари от спешния институт спрямо майката на 15-годишната Даная – Ани Стоянова и Кремена Кунева, която заедно с Ани основа фондация „Даная“. Записът бе излъчен снощи от Валя Ахчиева в нов епизод от нейното разследване на случая, при който момичето, страдащо от тежко хематологично заболяване, почина вследствие травма на главата. За него обаче Ани Стоянова и Кремена Кунева съобщиха още на 6 февруари, без това да предизвика реакция от депутати, министри или пък представители на лекарския съюз. Заради новите разкрития започват отново протести – в петък след 17:00 ч. пред Министерския съвет, а вече и в Хага, и в Пловдив по същото време. Междувременно се разбра, че прокуратурата започва досъдебно производство по случая за причинена смърт поради незнание или немарливо изпълнение, представляващо повишена опасност.

От огласения разговор се потвърждава, че ръководството на „Пирогов“ се надява на ротацията на правителството и идването на нов министър в здравното министерство, за да се размине уволнението на директора Валентин Димитров. „Въпросът е да устискаме до 6 март. Е, това е истината. Казвам го на български език“, казва глас от заседанието, в което участват началници на клиники. Съмнения, че директорът Валентин Димитров протака през съда уволнението си до смяната на проф. Христо Хинков, има от самото начало. Димитров успя да спре заповедта на здравния министър за освобождаването си чрез жалба в съда. Тя очаквано бе отхвърлена като недопустима, защото Димитров не е нито съдружник, нито акционер в УМБАЛСМ „Пирогов“. Въпреки това директорът така и не си тръгна от спешния институт.

Голяма част от излъчения снощи разговор се върти около необходимостта „Пирогов“ да отвърне на „атаките“. „Да бъдем в пълна готовност, ако има извънредни заплахи и не можем да отговорим. Тук има и други начини, по които може да се действа. Говорим за „Пирогов“, казва един от участниците. „Тука говорим да се направи нещо срещу случая „Даная“ и да не продължават“, допълва друг. Тези намерения получават тласък от човек извън института, който очевидно е предложилият безвъзмездна адвокатска помощ Димитър Марковски.

„Вие сте национална болница! Срещу вас се изсипват тонове помия! Наричат ви убийци в бели престилки. Вие седите и си мълчите! И в момента се карате“, казва Марковски. И обещава да предостави на пироговци „медийното присъствие, което имам аз и кантората ми“, „за да има един медиен отговор на това, което се случва“. „Вие просто трябва да бъдете и медийно защитени, освен другото“, казва адвокатът, за когото в една статия пише, че „ежедневието го изправя пред тежки престъпления и срещи с рецидивисти“. Той коментира: „Тука даже дали не става въпрос и за умишлено действие?“ и получава дружен отговор „Е, умишлено е!“. Тук всички започват да говорят едновременно, но над всички се откроява глас, който казва: „Просто трябва да се направи всичко възможно те да усетят болката тия хора!“. Мнозина смятат, че могат да разпознаят лекаря, произнесъл тази скандална реплика.

24 часа след излъчването на този запис, реакция няма от нито една страна, включително и от лекарския съюз, който уж има централна етична комисия. Напротив – разбра се за нова заплаха, този път към адвоката по медицинско право Мария Петрова. „Мой познат от една от най-големите столични болници ме информира, че след мой коментар във „Фейсбук“ съм била включена в един списък, който се изготвял от ръководствата на големите болници в София, съгласно който списък такива като мен, и нашите близки, включително и деца, нямало да могат да припарят до болниците“, разказа Мария Петрова. И попита: „Толкова ли ви е страх от пациентите ви“.

Повод за заплахите към Мария Петрова е неин коментар, в който тя казва: „Този „Пирогов“ не е онзи „Пирогов“, който ценим, който искаме. Дайте шанс на „Пирогов“ да работи като нормална, европейска, спешна болница! Никой нормален лекар няма да приеме това, защото това не е норма, това е крайна девиация…Извращение е!“.

Междувременно днес от Софийската градска прокуратура съобщиха, че са образували досъдебно производство по случая „Даная“, съобщи БТА. Преди две седмици от СГП съобщиха, че извършват проверка за смъртта на 15-годишното момиче. Целта на проверката бе да се установи дали има достатъчно данни за немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Досъдебното производство е образувано преди два дни. То е за причинена смърт поради незнание или немарливо изпълнение, представляващо повишена опасност.

Прокуратурата разследва периода от 28 април до 9 май миналата година, когато е настъпила смъртта на момичето. В хода на проверката бяха проверени всички обстоятелства по случая, включително и две проверки от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Тези проверки установиха редица нарушения, включително и по отношение на много скъпо лекарство, което вместо от „Пирогов“ е изписано за Даная от ИСУЛ. Става дума за кръвосъсирващото NovoSeven, от което 2 мг струват над 2100 лв. От спешния институт обясниха, че това лекарство е било налично при тях, но процедурата по изписването му била твърде сложна, затова са поискали флакони от лекуващия лекар на момичето. По повод това действие, медицинският надзор потвърди нарушения в две болници.

В новото разследване на Валя Ахчиева обаче вече има съмнения и че препаратът въобще не е даден на Даная. Причината е, че има проблем с отчитането на опаковките. В предаването й популярният от пандемията д-р Аспарух Илиев, който ръководи лаборатория в Швейцария, коментира с изумление количествата NovoSeven, които „Пирогов“ отчита само за един пациент. „250 флакона е невероятно количество за един човек. Това е цена над 2 млн. лв. – огромна сума“, коментира д-р Илиев. Той повдига въпроса как така тези флакони са приложени на един човек (става дума за друг пациент). Според него, разследването на тези въпроси трябва да се извърши не от медицинския надзор, а от следствие и прокуратура.

Всъщност, според одита на „Пирогов“, заради който министърът уволни директора Валентин Димитров, количествата NovoSeven са даже по-големи. В справките, , се посочват по над 400 изразходени флакона от 2 и от 5 мг за един пациент. Можете да ги видите на стр. 111 в доклада, който и „Сега“ публикува (поради големината на документа е възможно отначало да се вижда празно поле, което впоследствие се запълва).

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar