Най-мащабната измама със социални помощи във Великобритания е извършена от българи. В престъпната група участват петима души. Те са се признали за виновни за източването на повече от 50 милиона паунда от британската социална система.

Три жени и двама мъже – всички от България, бяха изправени пред съд в лондонския квартал Ууд грийн по обвинения в измама и пране на пари. Петимата членове на организираната престъпна група са 33-годишният Гюнеш Али, 38-годишната Галина Николова, 52-годишната Цветка Тодорова, 27-годишният Стоян Стоянов, 26-годишната Патриция Панева. Кралският прокурор Бен Рийд определи случая като най-мащабното съдебно разследване за измама с помощи, разглеждано някога в съдилищата в Англия и Уелс.

„Тези обвиняеми са били в заговор за извършването на измама в промишлени мащаби срещу системата за социални помощи. Подавайки хиляди фалшиви искания, организираната престъпна група се е облагодетелствала от правителствените фондове, създадени да защитават и да помагат на най-уязвимите в нашето общество“, каза Бен Рийд, Кралска прокурорска служба.

В продължение на четири години и половина – между октомври 2016 г. и май 2021 година, бандата източила 53 милиона и 900 хиляди паунда от основната система за социални помощи във Великобритания, от която се възползват близо 6 милиона души – както работещи, така и безработни.

Измамниците използвали сложна комбинация от действителни документи за самоличност и фалшива документация, за да изглежда, че имат право на обезщетения.

Използвали данните на истински хора или откраднати самоличности, подправени документи, фиктивни договори за наем, фалшиви фишове за заплати и подправени писма от наемодатели, работодатели и лични лекари. По този начин са подадени хиляди молби, след което обаче средствата оставали в ръцете на престъпната група. Парите били изпирани чрез многобройни банкови сметки или изтегляни в брой. Прокуратуратурата разполага с видео, на което обвиняемите разхвърлят във въздуха банкноти от по 20 паунда.

„Това е един от най-големите случаи на измама със социални помощи в историята на нашата страна. Изключително съм горд от работата на разследващите и кралската прокурорска служба за разбиването на тази престъпна мрежа“, каза Мел Страйд, Министерство на труда и пенсиите.

Петимата били арестувани през май 2021 г. Гюнеш Али избягал в България, след като бил освободен под гаранция, но е екстрадиран обратно във Великобритания. При акцията са открити стотици фалшиви или подправени документи, пачки с пари в куфари и пазарски чанти, автомобил, дизайнерски стоки. И петимата са се признали за виновни, а присъдите им се очаква да бъдат произнесени на 28 май.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Mary
Mary
11 април 2024 21:55
Гост

Една българска счетоводна фирма вижда начин как да спечели от раздаването на социални помощи по време на КОВИД. Всички интервюта на нуждаещите се са по телефона, службите спряха да ги викат и виждат лично. Имайки детайлите на хора, които са напуснали UK, подават заявления за помощи от тяхно име. В торбички с написано име стоят телефони, от които говорят с институцията вместо титуляра и така се приема, че човекът лично участва в процеса. Представят се фалшиви договори за наем, фалшиви фишове за заплати и др. документи, изфабрикувани от измамниците. Колкото и смешно да звучи раздаването на толкова много пари не… Покажи целия коментар »