Депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев се обяви за жертва на жълто-кафявите медии и новини, както и на действията на полицията и прокуратурата в предаването „Лице в лице“ по Би Ти Ви.

Той направи това часове, след като стана ясно, че жандармерията и полицията провеждат операция в офиси в центъра на София. Обявено бе, че акцията е по европейска заповед за разследване, а помещенията на столичната ул. „Петър Парчевич“ и на бул. „Александър Стамболийски“ са свързани именно с депутата.

Според информация от Софийската градска прокуратура се извършват действия по европейска заповед за разследване по искане на прокуратурата в Антверпен, Белгия. Там се водело дело за организирана престъпна група, незаконен трафик на упойващи средства и психотропни вещества, изпиране на приходи, придобити от престъпление с участието на белгийски физически и юридически лица и български юридически лица.

„Моят офис е единствено този на бул. „Стамболийски“, обяви по Би Ти Ви Ананиев и отрече да има нещо общо с този на ул. „Парчевич“. Според него имало достатъчно данни, които да показват, че той е атакуван политически.

„Европейската заповед за разследване от Белгия е от преди 8 месеца, по закон тя трябва да бъде реализирана в рамките на дни, защо чак сега се правят тези действия“, попита депутатът. После той разказа, че чак през февруари т.г. българската прокуратура е поискала от Софийски градски съд разрешение за претърсване и изземване от двата офиса. За неговия офис първоначално било отказано разрешение. „После обаче са намерили съдия от бившия специализиран съд и при повторното искане на прокуратурата той е дал разрешение,“ обвини Ананиев.

Депутатът потвърди, че полицията и прокуратурата са иззели документи на три дружества, които са български юридически лица, но са с двама белгийски собственици. Едните ги обслужвахме до април 2021 г., а другите до януари 2022 г.

„Ако бяха ги поискали доброволно, щяха да ги получат, винаги сме съдействали. Но какво видяха хората – само моето име, жандармерияя, полиция, едно политическо обстрелване на такива като мен“, заяви още той. По негово мнение се усещал политическия нюанс някой от ПП-ДБ да е направил нещо лошо. Той смята, че е атакуван, защото е лице на ПП.

През цялото време Ананиев категорично се разграничаваше от офиса на ул. „Парчевич“. На многократни въпроси той обясняваше, че нито той, нито родителите му, нито жена му някога са работили там. Ананиев обясняваше, че не е собственик на този офис, че не знае кой е там, че вероятно е белгийската фирма, която някога е била обслужвана от неговата фирма. Накрая все пак призна, че познава собственика – белгийски гражданин.

Ананиев потвърди акцията на полицията още сутринта в парламента и заяви, че не е притеснен. Той каза, че е разбрал от медиите, че има хора в офиса. „Чух се с мениджъра. Той каза, че се прави проверка на белгийска фирма, която в някакъв момент сме обслужвали“, каза Ананиев пред журналисти.

По думите му проверяващите чакат счетоводителят да представи документи. „Не може журналистите да разберат преди хората, които се занимават с дейността, какво се случва. За мен това е политическа бухалка, която ще се опитат сега по някакъв начин да се върти. Не виждам абсолютно нищо нередно да се обслужват чуждестранни фирми. Когато някой дойде и поиска документация, тя ще бъде предоставена, ще съдействаме на органите, които искат документи“, каза още Ананиев.

Депутатът отрече самият той или негови фирми да са разследвани от белгийските служби. Настимир Ананиев уточни, че той е собственик на фирмата за счетоводни услуги. „Тя обслужва белгийци, холандци, ирландци“, каза още той.

По информация на „Сега“ на 22 март Софийският градски съд е разрешил претърсване и изземване по призната от прокуратурата издадена в Белгия европейска заповед за разследване. По данни на прокуратурата на адреса се намира ЕООД, чийто собственик и управител В.В. е обект на разследване от белгийските власти. На същия адрес е и седалището на ЕООД, собственост на Настимир Ананиев. Дружеството на депутата се занимава със счетоводни услуги и е имало сключени договори с разследвани от белгийските власти дружества. Взаимоотношенията между фирмата на Ананиев и разследваното от белгийците ЕООД не са прекратени към момента на оперативно издирвателните мероприятия, обясняват разследващите.

Според тях има основание да се предполага, че предмети, книжа и компютърни информационни системи, съдържащи информация от значение за делото може да се намират във въпросния имот. Съдът приема, че има достатъчно основание да допусне претърсването.

Според източници на „Сега“ белгийските власти искат също разпити на свидетели от България и разкриване на банкова тайна.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar