Обвинения в разследване за трафик на мигранти и закани за съд прехвърчаха в понеделник между бившия вътрешен министър Иван Демерджиев и зам. главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев. Поводът даде Демерджиев.

За Кангалджиев е имало оперативна информация, че е замесен в трафик на мигранти, разказа Демерджиев. На въпрос как е възможно уволнен човек от системата на МВР след положителен тест за наркотици отново да кара патрулката, бившият министър отговори: Щом е възможно заместник главният секретар на МВР да е замесен в трафик на мигранти – има такава изтекла оперативна информация, какво да говорим за редовите служители и за начина, по който се опазва българската граница, заяви бившият министър пред Би Ти Ви.

Тази информация ви уверявам, че е достояние както на австрийската страна, така и на всички европейски и български партньори. Има оперативна информация.

Такива въпроси ми задаваха двама депутати от ГЕРБ, бивши вътрешни министри. Сега те мълчат, а този човек, който беше на значително по-ниска позиция, в момента е заместник главен секретар в МВР, добави Демерджиев. Той визираше отправен му на 24 ноември 2022 г. въпрос във вътрешната комисия в парламента от Христо Терзийски. „Направете проверка във Вътрешна сигурност за един заместник-директор на главна дирекция дали е съдействал назад в годините на канали за трафик на хора“, каза тогава Терзийски. Демерджиев попита дали става въпрос за Гранична полиция, но депутатът не уточни. Тогава министърът пое ангажимент да провери зам.-директорите на всички главни дирекции в МВР.

В понеделник Демерджиев не каза името на заместник главния секретар на МВР. Той обаче е само един – назначеният наскоро гл. комисар Димитър Кангалджиев.

Заради замесването на името му Кангалджиев се закани да съди Демерджиев.

Когато аз бях министър, на тези постове нямаше хора, за които има изтекла такава оперативна информация. Имаше множество задържани служители за най-различни нарушения, включително и престъпления.

Въпросният човек беше на доста по-нисък пост. Не може да се допуска хора с такава биография да достигат до постове в подножието на най-високите. Ако имах достатъчно информация за извършено престъпление, той щеше да бъде отстранен. Когато се назначава служител, се взема справката му. И когато се вземе кадровата справка, там се вижда, че има такава информация. Когато се види това, той не може да бъде допускан до такова ниво на управление, защото това говори много ясно на колегите му, каза още Иван Демерджиев.

Всъщност Кангалджиев не е бил на „доста по-ниска позиция“ по времето на Демерджиев. Бе заместник-директор на ГДБОП, но временно преназначен на длъжността. Именно служебният министър го направи титуляр на поста. След това дори го награди с „Почетен знак на МВР – III степен.“

По данни на „24 часа“ според въпросната оперативна информация един от информаторите, с които Кангалджиев е работел, се занимавал с трафик на мигранти.

Задържан посочил, че мъжът е прикриван от висшия полицай. Това било проверено и категорично отречено. Затова и Кангалджиев останал зам.-директор на ГДБОП.

Той стана зам. главен секретар на МВР през септември, но само временно. Тогава предишният изпълняващ длъжността Живко Коцев бе назначен на най-високия професионален пост в МВР. Титулярят като заместник Станимир Станев пък бе в продължителни болнични. Затова Кангалджиев бе назначен за и.д. След като Станев бе пенсиониран на 30 ноември м.г., бившият антимафиот седна на стола за постоянно.

Кангалджиев е роден през 1982 г. В системата на МВР е от 2005 г., първо като разузнавач в отдел „Криминална полиция“ при СДВР, а по-късно – в отдел „Контратероризъм“ в ГДБОП.

Последователно работи в полицията в Костинброд и Ботевград.

След това 3 години е началник на сектор в отдел „Криминална полиция“ в ГДНП. От 2019 г. поема сектор в отдел „Специални операции“ в ГДБОП, след което е зам.-шеф на главната дирекция.

Има бакалавъръска степен по „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ в Академията на МВР и магистратура по право в Югозападен университет „Неофит Рилски“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar