Наказание година и половина „Лишаване от свобода получи 32-годишен ръководител на организирана престъпна група за трафик на хора в Русе. Това съобщиха от Окръжната прокуратура в града.

Групата се състояла от петима души на възраст между 31 и 42 години. Тя действала на територията на страната в периода от 16 декември 2021 г. до 13 ноември 2022 година. Целта ѝ била превоз и извеждане от България на нелегални мигранти към страни от Централна и Западна Европа. Закупени били и няколко автомобила, в които обвиняемите изградили тайници.

В периода 10 февруари – 13 ноември 2022 г. трафикантите опитали на няколко пъти да преведат през ГКПП „Капитан Андреево“, ГКПП „Дунав мост 2“ – Видин, и ГКПП „Дунав мост“ – Русе, няколко групи чужди граждани, част от които непълнолетни, укрити в няколко автомобила. Превозните средства и мигрантите са задържани.

Ръководителят на ОПГ-то получавал информация за нелегално преминали на територията на страната чужди граждани – основно от Сирия и Афганистан, които искали да бъдат превозени от различни места, намиращи се близо до южната граница на България или София, до северната граница и изведени в Румъния, допълват от Държавното обвинение.

Участниците в групата разпределили и задачите си. Някои от тях трябвало да закупят и да изградят тайници в автомобили. Други шофирали превозните средства, като били охранявани с пилотни коли от останалите участници в схемата.

Окръжният съд в Русе одобрил постигнатите между прокуратурата и защитата на подсъдимите споразумения. Така другите трима участници са получили условни присъди от две години затвор с четири години изпитателен срок. Те са глобени и с по 5000 лева.

Петият участник в групата, който е на 31 години, се укрил още при започване на разследването. Спрямо него е издадена европейска заповед за арест, но досега той не е открит.

Припомняме, че през януари 2023 г. остави за постоянно в ареста двама мъже, опитали се да преведат трафиканти през ГКПП Дунав мост. Малко след това те бяха привлечени като обвиняеми.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar