Вучич готви сериозни промени за разрешителни за оръжия

Тринайсетгодишният нападател, който уби осем свои съученици и един охранител в начално училище в Белград, отива в психиатрична клиника вместо в затвор, съобщи Би Би Си.

Седмокласникът Коста Кецманович откри огън с оръжие на баща си в класна стая в 8,40 ч в сряда, като простреля фатално седем момичета и едно момче, всички ненавършили още 14.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че родителите на момчето – и двамата лекари, са арестувани. Те са разведени, като Коста е живял с баща си, който е известен рентгенолог. Причината за неговото задържане е

подозрение в застрашаването на обществената сигурност

Момчето ще бъде отведено в психиатрична клиника, а не в затвор. Според законите в Сърбия то не носи наказателна отговорност, тъй като още няма навършени 14 години. Сръбският лидер обаче ще предложи правителството да обсъди промяна на възрастта за носене на наказателна отговорност от 14 на 12 години.

Адвокатът на бащата на стрелеца Ирина Борович съобщи, че Коста е откаран във Военномедицинската академия в Белград за тестове, за да се установи дали е приел наркотици.

Полицията засега не посочва мотив за престъплението, но родители на деца от училището са заявили, че

той е бил тормозен

Баща му пък е посочил как синът му често е казвал, че не се вписва в обществото.

„Той е чакал този ден. Три пъти е бил на стрелбище с баща си“, каза още Вучич. Президентът предложи двугодишен мораториум върху издаването на нови разрешителни за оръжие с изключение за лов, преразглеждане на вече издадените документи, както и проверки на стрелбищата и как гражданите съхраняват арсеналите си.

Първият убит от стрелеца е 50-годишният охранител Драган Влахович, след което той застрелва деца в коридора и в най-близката класна стая. Още шест деца и учителка по история са тежко ранени. Две от тях се борят за живота си, тъй като прострелните рани са в областта на врата и главата. Ранената учителка – Татяна Стефанович, също е с опасност за живота, след като Кецманович я прострелва в стомаха и ръцете.

По думите на Милан Неделкович – районния кмет на квартал „Врачар“, където е почерненото ОУ „Владислав Рибникар“, охранителят вероятно е спасил живота на няколко деца, като се е изпречил на пътя на куршумите:

„Искал е да предотврати трагедията и е станал първата жертва“

Малолетният убиец, който е бил отличник и печелил награди по математика, е бил въоръжен с два пистолета на баща си и два коктейла „Молотов“. Той е изготвил плана си месец по-рано, като е имал списък с деца, които да убие, както и карта на училището.

Общо 16 са били имената на набелязаните жертви – 8 момичета и 7 момчета, като едно е било задраскано. От сравнение с инициалите на жертвите се предполага, че 6 от жертвите са били в списъка.

„Скицата прилича на нещо от видеоигра или филм на ужасите,

което показва, че той е планирал подробно по класове кого да ликвидира“, казва шефът на белградската полиция Веселин Милич.

След масовата стрелба Коста се обажда на органите на реда и признава за деянието. Той сам се предава на полицията в двора на училището, а пред медии заявява, че е застрелял съучениците си, „защото съм психопат“. В последната му снимка в инстаграм, часове преди нападението, се вижда как ръцете му са в поза с пистолети, а на лицето му стои усмивка.

Психологическият портрет на Коста дава сведения, че той е амбициозен. Мечтата му била да стане астрофизик, а освен това тренирал бойни спортове. От известно време

е бил разстроен заради слаби оценки

Кецманович се отнасял възпитано с разследващите полицаи, като е направил и пълни самопризнания.

Основното училище беше затворено в четвъртък, като в двора имаше дежурен екип полицаи. На мястото на трагедията се събраха много хора, за да почетат жертвите, като оставяха свещи, цветя, плюшени играчни и шоколад. Цели класове от други учебни заведения в Белград също отидоха, за да изразят скръбта си.

Хора се събраха и на близкия до училището площад „Цветни търг“. След като в пълна тишина те почетоха жертвите, гражданите съвсем спонтанно се отправиха към Министерството на образованието, скандирайки „Оставка“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar