Прокуратурата се ослушва за депутатския имунитет на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Срещу него има висящо наказателно дело за всяване на паника. То е в съдебна фаза, но в момента е спряно, тъй като Костадинов има имунитет срещу наказателно преследване.

Още в първите дни на 49-ото Народно събрание главният прокурор Иван Гешев поиска депутатския имунитет на бившия министър на спорта от ИТН Радостин Василев, който сега е народен представител от ПП. Софийската градска прокуратура пък предложи на главния прокурор да поиска имунитета и на Димитър Аврамов от ДПС, срещу когото от години има наказателното производство за търговия с влияние, но с всяко негово влизане в Народното събрание, то спира и за да продължи се иска разрешение от парламента. За Костадинов обаче това не се случва.

В края на март 2020 г. прокуратурата съобщи, че е привлякла Костадинов към наказателна отговорност за това, че в тв предаване е твърдял, че въведените мерки срещу ковид пандемията са „пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите“. „Освен това лицето отправило заблуждаващи твърдения за липси на стоки от складовете на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ с думите: „Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено“, обяви прокуратурата. И наложи на Костадинов 20 000 лв. гаранция.

Делото беше спряно след 14 ноември 2021 г. в 47-ото Народно събрание. През декември същата година Костадинов обяви, че се отказва от имунитета си, за да може делото да продължи, защото той не се страхува от „организираната престъпна група, известна като Главна прокуратура“. Депутатът обаче може да се откаже от имунитета си само ако той бъде поискан от главния прокурор. В случая с Костадинов това не се случи нито в рамките на 47-ото Народно събрание, нито в 48-ото НС, където той отново влезе.

На 25 април „Сега“ попита пресцентъра на Софийската районна прокуратура дали ще бъде предложено на главния прокурор да иска имунитета на Костадин Костадинов. До публикуването на този текст отговори не са получени.

По същия начин в прокурорско безвремие затъна и дело срещу депутата от „Възраждане“ Иво Русчев. В крайна сметка той беше оневинен от прокуратурата, която прие, че двойното му гласуване на евроизборите през 2019 г. е маловажен случай.

НЯМА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Разследването, свързано с партийната субсидия на „Възраждане“, образувано през пролетта на 2020 г., е прекратено поради липса на престъпление. Това казаха пред „Сега“ от Окръжната прокуратура във Варна, която наблюдаваше делото за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай.

Делото беше образувано след репортаж на Нова тв. „Разследването трябва да установи дали длъжностно лице от ръководните органи на партия „Възраждане“ е присвоило партийна субсидия в размер на 1 млн. лева, връчени му като държавни средства, предназначени за функционирането на партията“, гласеше съобщението на прокуратурата през 2020 г. Тогава държавното обвинение обясни, че ще бъдат проверени фактите „по придобиването на имоти от лице от ръководството и свързани с него лица, както и движението по партийните сметки на ПП „Възраждане“ – постъпления и преводи към други сметки“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar