Обявяването на консервативното движение на уволнения главен прокурор не е изненада. Това коментира пред „Сега“ адвокат Михаил Екимджиев“ по повод днешната изява на уволнения главен прокурор. „Гешев нито за момент не е бил истински главен прокурор, той самият не би могъл да допусне, че има качествата за тази длъжност“, посочи той.

Михаил Екимджиев каза, че Гешев е бил избран от задкулисните кукловоди да играе, докато може, ролята на главен прокурор. Преди месец от записания от него разговор с Йордан Стоев от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет стана ясно, че кукловодите, които му определиха ролята на главен прокурор, сега виждат добра негова актьорска реализация като политик или като посланик в някоя спокойна добра платена дипломатическа служба по аналогия с Филчев.

„Моята теза е, че всичко това е продължение на сценария. Той явно се опияни от актьорското си вдъхновение и си въобрази, че може да е едновременно и режисьор, и сценарист, но му беше показано по достатъчно категоричен начин, че не го бива да е автор на публичната си роля. И след известно наместване и негова съпротива, явно прие ролята, определена му от неговите кукловоди“, каза Екимджиев. Според него единствената изненада е била 10-дневна съпротива на Гешев, когато е влязъл в ролята на „мъж с характер и принципи – спомена Борисов, дори се престраши да спомене Пеевски, но явно клекна“. Този период може да бъде наречен „Пиянството на един главен прокурор“, посочи Екимджиев.

Според него Гешев е имал пред себе си светлия пример на Борисов, „който при сходен милиционерски профил, без ерудиция, еднокнижник и моноезичен в продължение на 12 години успешно управлява България“. След като Борисов „е видимо амортизиран и по възрастови причини, и на база на компроматите, защо вече един свеж популист с патологично склонност към лъжата и без принципи като Иван Гешев да опита да приплъзне в същата политическа насока, в която навремето Борисов се реализира по един гениален начин като най-успешния политик от най-новата история“, каза още адвокатът.

Екимджиев смята, че Гешев вероятно ще си сътрудничи с „Възраждане“, с консервативните формации на Петък Москов, може би с истинското консервативно крило на ГЕРБ и БСП. Адвокатът смята, че движението на Гешев ще е антиевропейско и антилиберално. Изразът „дребни европейски чиновници“, ползван от Гешев, е от руската пропаганда, посочи той.

„Не мислете, че Гешев ще се противопостави на Бойко Борисов, на Борислав Сарафов, на Делян Пеевски. Той ще бъде в техния отбор, но ще играе малко по-опозиционна роля“, предвиди още Екимджиев.

И завърши с това, че „всички, които следят Гешев, забелязват известна цикличност в неговите изяви. Той избухва, след това се покрива, вероятно има и медицински синдром, но нека не влизам в експертизата на хора, които по-точно биха се произнесли там“. „Така че ще виждаме същата социална циклофрения на Гешев в новата му роля“, прогнозира още адвокатът. И заключи, че Гешев ще е вторичен играч в консервативния сектор. „Не може да е сериозен политически фактор, но може да се докопа до субсидия и до коалиция, в която да бъде фактор“, посочи Екимджиев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar