Подуправителят на БНБ Андрей Гюров съобщи пред „Нова телевизия“, че не е приемал да бъде служебен премиер. По-рано днес съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков заяви, че президентът Румен Радев е имал повече от един вариант за премиер, освен назначения Димитър Главчев, тъй като Гюров е щял да се съгласи. Вчера Радев заяви, че единствено Главчев е бил готов да се нагърби и държавата е била пред конституционна криза.

„Като подуправител на БНБ и ръководител на управление „Емисионно“ съм пряко ангажиран със стратегическата задача за присъединяване на България към еврозоната. Нещо повече, към момента и Законът за БНБ, и правилата на Европейската централна банка не позволяват съвместяването на професионални и политически позиции“, заявява Гюров, който е бивш депутат от „Продължаваме промяната“.

Той подчертава, че централната банка е независима институция и като неин представител категорично смята, че не е добра идея тя да се въвлича в политическия процес, а имената на ръководителите ѝ да бъдат замесвани в политически дискусии.

„Подробностите от разговора между мен и президента не са публични и не съм ги коментирал. Единствена позиция, която и към момента мога да споделя, е, че не съм дал съгласие за служебен премиер“, каза още подуправителят на БНБ.

Вчера Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ заяви пред „Дарик радио“, че в разговора между Радев и Гюров дори не му е бил предлагано да бъде премиер.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar