Пълно мълчание запази главният прокурор Иван Гешев през първия си ден у нас. Той се завърна от САЩ късно в събота с полет от Франкфурт. На столичното летище беше посрещнат при засилени мерки за сигурност и изведен от страничен изход, за да избегне медиите.

Редно е да даде все пак някакво изявление, тъй като много станахме коментаторите, а той мълчи. И това не е добре за него, посъветва го в неделя задочно бившият софийски градски прокурор Николай Кокинов. Не мога да кажа, че е сигурно, че си отива, чисто математически обаче не бих заложил на оставането му, заяви още той пред bTV. И според него искането на оставката на Гешев е част от сделката за правителство – така както коментираха много политици, след като кандидатът на ГЕРБ за премиер Мария Габриел обяви, че бъдещият ѝ правосъден министър ще поиска отстраняването му. Още на другия ден 6-има членове на прокурорската колегия внесоха предложение за предсрочно прекратяване на мандата на обвинител №1.

Ако то бъде връчено на Гешев в понеделник, той ще има 7 дни, за да изрази становище и да иска събирането на доказателства или да посочи такива. След това ВСС има три дни да се събере и първо да разгледа предложението по допустимост, а след това и по същество. Има обективна възможност процедурата във ВСС по отстраняването на Гешев да приключи до края на май. Това допусна Атанаска Дишева от ВСС пред БНР.

„Има действия или бездействия, които могат да бъдат подведени под разни състави на НК. В публичното пространство има множество и журналистически разследвания, и изявления, изложения на доста квалифицирани и опитни юристи, които определят поведението му като такова“, коментира тя. За да бъде освободен от поста, 17 от членовете на Пленума на ВСС трябва да гласуват „за“.

Според Дишева за избора на нов главен прокурор може да се започне процедура от един ВСС, който да издигне кандидатури, а да бъде завършена от друг състав, ако 49-ото НС се задържи достатъчно дълго и бъдат избрани нови членове. Служебният премиер Гълъб Донев в събота изрази съмнение дали, ако процедурата за предсрочно отстраняване бъде завършена, този ВСС може да излъчи нов главен прокурор.

Членовете на ВСС, и прокурорите, и съдиите, са също български граждани. Това са едни от най-интелигентните хора в България, те също наблюдават процесите и гледат кое спира по-нататъшното развитие, реформи. Защо считате, че тези хора са крепостни селяни, попита пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в неделя. И отново декларира, че не ги познава и че е готов да отиде на детектор на лъжата, за да го докаже.

„Когато Христо Иванов, Румен Радев, Асен Василев, Атанасов искат оставката на Гешев, не е вмешателство, не е политически въпрос. А когато Мария Габриел спомене, вие питате има ли вмешателство“, ядоса се Борисов.

Главата на Гешев е политическа оферта към ПП-ДБ, на която те да не могат да откажат, коментира пък Корнелия Нинова. Тази заявка и последвалата реакция на 6-имата прокурори показали политическа намеса в съдебната власт.

ПП е за качествена съдебна реформа, а не само за махане на Гешев, обясни депутатката Венеция Ангова.

„Да не стане така, че с тази оставка и с нейното много бързо гласуване да се замете случаят с т.нар. атентат, защото истината трябва да излезе наяве“, коментира пък вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя се надявала оставката да не послужи за това да се спре дотук и със съдебната реформа.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar