„Оказа се, че това, което са си мислели създателите на Конституцията, че ще създадат една независима съдебна власт, в която е и прокуратурата, не се е получило. В тези няколко дни ние виждаме опровержение и го виждаме много демонстративно. Аз съм потресена от видяното“, коментира в „120 минути“ юристът проф. Екатерина Михайлова.

„Има заявка от един кандидат за министър-председател да отстрани главния прокурор. Веднага след това имахме пет души от прокурорската квота, които предния ден отказват да се занимават с тази тема с гласуване, а сега искат оставка. Кой натисна бутоните се пита в този момент. Това говори, че наистина има задкулисие и държавата има голям проблем от това, а не само съдебната власт“, коментира Михайлова.

Тя е изненадана по-скоро от това, че толкова демонстративно се прави.

„Главният прокурор може да бъде отстранен само ако 17 души от ВСС гласуват. Тук идва още един проблем – това е Висш съдебен съвет с изтекъл мандат. Основателно се поставя въпроса дали не се бърза да бъде отстранен някой, за да бъде бързо избран друг от същия състав“, каза още проф. Екатерина Михайлова.

Тя уточни, че не говори за лицето „Х“ или „Y“, а говори срещу модела.

„Ако не се промени рамката, никаква работа не сме свършили“, допълни юристът.

„Ако се стигне до отстраняването на главния прокурор, според мен трябва да се мине и процедурата с избор на нов ВСС и тогава вече да се мине към избор“, на мнение е Михайлова.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar