Държавна агенция „Разузнаване“ и Служба „Военно разузнаване“ да не бъдат сливани в една мегаслужба, както предлага лидерът на ДСБ и Атанас Атанасов. Това е позицията на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, която той обяви в понеделник.

Идеята да се обединят цивилното и военното разузнаване бе лансирана от Атанасов в интервю за „24 часа“ преди 2 седмици. Според него идеята била обсъдена предварително с ГЕРБ и ДПС на лидерска среща и те я подкрепили. Обединението на двете разузнавания се предлага като част от реформа в службите, която да отнеме правото на президента Румен Радев да назначава шефовете им. Ако военното разузнаване остане отделно, държавният глава ще продължи да назначава началника му.

ДПС подкрепя принципно обединяването на двете разузнавания, коментира преди седмица депутатът от движението Делян Пеевски. Той все пак направи уговорката, че първо трябва да се видят конкретните законови предложения, за които говори Атанасов.

Борисов от своя страна запази две седмици мълчание по темата. Неофициално обаче депутати от ГЕРБ изразяваха скептично отношение към обединяването на двете разузнавания. Вчера лидерът им обяви, че е против обединяването на двете специални служби.

ДАР и военното разузнаване да се слеят е предлагано два пъти, докато Борисов бе премиер – през 2010 и през 2015 г. Като и двата пъти той е спирал тези предложения за създаване на единна разузнавателна служба. През август пък съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков поиска от Борисов да каже дали е с партньорите си в управлението, или с президента Румен Радев по отношение смяната на началниците на специални служби и отнемането на контрола от държавния глава. Официалните мотиви на ПП-ДБ за исканите промени е, че в българските служби има силно руско влияние.

Като сигнал към шефовете на служби да подадат оставки бе разтълкувано и решението на депутатите да не приемат годишните доклади на ДАНС и ДАР преди две седмици. Тогава депутатите от ГЕРБ гласуваха заедно с ПП-ДБ и ДПС, за да отхвърлят докладите.

„Дебатът за това как да бъдат преструктурирани специалните служби тепърва започва. Ще се обсъждат и конкретни текстове. Ще бъдат чути всички гледни точки, за да се вземе най-доброто решение“, коментира вчера и депутатката от ДБ Надежда Йорданова.

„Това е един изключително вреден и опасен процес за България като цяло. За мен лично е абсолютно необяснимо това поведение. От една страна, като че ли не харесваме президента и ще отнемем от него правомощия. Ако утре президентът е друг? Какво правим, ако конфигурацията в парламента се смени? От друга страна пък, виждаме, че има една остра опозиция от страна на президента, който отказва да свика КСНС по някакви си негови подбуди. Става нещо като детинска игра – инфантилно политическо поведение“, заяви в телевизионно интервю пък бившият шеф на ДАНС и бивш министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar