Полицаи простреляха 18-годишен младеж след преследване в София, в неделя през нощта. По-късно момчето почина в болница. Преследването започнало след сигнал за нападение и обир на две момичета в района на столичен хотел. Застреляният и двама негови съучастници ударили едно от момичетата и след заплаха, им отнели раница с лични вещи и пари.

Все още не знаем подробности по този случай, но той прикова вниманието на хората с прострелването на преследвания от полицаите, което не е често срещано в България.

„Законът на МВР в такива ситуации е пределно ясен – оръжия и помощни средства се използват в условията на необходимост. А тук има и връзка с чл. 12а от НК – не е общественоопасно деянието, което е извършено при неизбежна отбрана – за да се защитят от непосредствено противоправно нападение държавни или обществени интереси, личността или правата на отбраняващия се или на другиго чрез причиняване вреди на нападателя в рамките на необходимите предели.“ Това коментира в „Интервюто в Новините на NOVA“ Доц. Милен Иванов, бивш заместник-ректор на Академията на МВР.

Иванов коментира, че не е необходимо да има пряка заплаха спрямо полицейски служители, за да използват смъртоносна сила. „Това е много добре регламентирано в разработения в ЕС принцип Абсолютна необходимост. Той гласи, че е правомерно да се използва смъртоносна сила, спрямо лице, което е извършило тежко престъпление. По информацията, която имаме досега от медиите това е грабеж, който се наказва с до 15 години затвор. Това е много тежко престъпление“, добави той.

Полицейските служители действат на база на информацията, която се подава от дежурната част, каза още бившият заместник-ректор. „В МВР съществуват редица процедури, в които изрично е упоменато, че при възможност полицая трябва стреля в крайниците или в нежизнено важни места на тялото“, каза още Иванов.

„Моето мнение, на база на това, което е известно в медиите, е че полицейските служители са действали съгласно необходимите и задължителните процедури, които съществуват в МВР. Но пак казвам, в ситуации на неизбежна отбрана дяволът се крие в подробностите“, посочи Доц. Милен Иванов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar