Международният наказателен съд има юрисдикция по отношение на потенциални военни престъпления, извършени от „Хамас“ в Израел и от израелци в ивицата Газа, въпреки че Израел не е държава членка на тази институция, каза главният прокурор на МНС пред „Ройтерс“ в четвъртък.

Окупираните палестински територии, включително ивицата Газа, попадат под юрисдикцията на Международния наказателен съд, което означава, че съдът има правомощия да преследва „Хамас“ – палестинската въоръжена група, която управлява Газа.

„Ако има доказателства, че палестинците, независимо дали са от „Хамас“ или от бригадите „Ал Кудс“ , или от въоръженото крило на „Хамас“, или което и да е друго лице или друг гражданин на която и да е друга държава, са извършили престъпления…. Да, ние имаме юрисдикция, където и да са извършени, включително на територията на Израел“, каза прокурорът на МНС Карим Кан в интервю.

  • В първите си коментари, откакто „Хамас“ започна брутални атаки срещу Израел в събота и Израел отговори с опустошителни бомбардировки над ивицата Газа, той каза, че кадрите са „сърцераздирателни“.
  • „Ужасяващо е това, което се случва, това, което виждаме на нашите телевизионни екрани. Трябва да има правен процес за определяне на наказателна отговорност“, каза той.
  • „Няма нужда човек да бъде прокурор на МНС. Сърцето на всяко човешко същество би трябвало да бъде смразено и разбито, когато види снимките, които излизат от Израел и Палестина през последните няколко дни“, каза той.

Съд от последна инстанция, МНС преследва лица за предполагаемо престъпно поведение, когато неговите 123 държави-членки не желаят или не могат да го преследват.

Много от големите световни сили не са членове, включително Китай, Съединените щати, Русия, Индия и Египет. Дори ако МНС трябваше да издаде заповеди в израелско-палестинския конфликт, съдът няма полицейски сили и ще разчита на държавите-членки да извършват арести.

Съдът води текущо разследване в окупираните палестински територии за възможни военни престъпления и престъпления срещу човечеството от 2021 г., последният сблъсък между израелската армия и „Хамас“. Но Израел не признава съда.

Когато беше обявено разследването през 2021 г., предшественикът на Кан каза, че МНС проучва твърдения за военни престъпления, извършени по време на военните действия в Газа през 2014 г. от израелските сили, „Хамас“ и други палестински въоръжени групировки. Сегашното насилие също попада в неговия мандат, каза Кан.

Позовавайки се на собствената си мюсюлманска вяра, Кан призова всички страни да следват религиозните учения, призовавайки за защита на невинните, както и за спазване на приетите международни норми за водене на война.

„Човек не може умишлено да атакува цивилни или граждански обекти. Не може да изнасилва или убива, да осакатява или разчленява“, каза той. „Умишленото убийство, вземането на заложници са сериозни нарушения на Женевската конвенция и човек трябва да спазва закона.

Запитан дали има послание към воюващите страни в Израел и палестинските територии, Кан призова за размум и спокойствие. „Това е необходимо в момента – хладнокръвно лидерство, човечност и осъзнаване, че законът ще съди всички ни“, каза той.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar