Административен съд София-град (АССГ) допусна за разглеждане жалбата на подуправителя на БНБ Андрей Гюров срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията (КПК), с което тя „установи“, че той е в несъвместимост със заеманата от него длъжност (пълния текст на определението виж тук).

Делото ще се гледа на 16 септември 2024 г. от 11 ч. Същевременно по казуса заседава и Управителният съвет на БНБ и се очаква решението му как да действа, при положение че жалбата на Гюров до съда е спряла изпълнението на акта на КПК.

Решението на КПК беше взето на 24 юни 2024 г. и незабавно беше изпратено на централната банка. Диспозитивът му гласи: „Установява несъвместимост по отношение на Андрей А. Гюров, в качеството му на подуправител на Българската народна банка (БНБ), ръководител на Управление „Емисионно“ и в това му качество – лице, заемащо публична длъжност по чл.6, ал.1, т.12 ЗПК, във връзка с участието му като съдружник в „Йонтех Инженеринг“ ООД, както и във връзка с осъществяваната от него дейност като член на управителен орган на юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ): Сдружение „Балкански – Паница Институт за научни издирвания“ и Сдружение „Голф-клуб Благоевград“, без решение на Управителния съвет (УС) на БНП по чл.12, ал.5, изр. 2-роот Закона за Българската народна банка (ЗБНБ)“.

Гюров незабавно излезе в отпуск и обжалва.

От определението на АССГ стават ясни няколко важни момента в правния спор.

Първият е, че КПК твърди, че актът ѝ не подлежи на обжалване (възможност за обжалване не е посочена и в самото решение). АССГ обаче е приел жалбата за допустима.

Вторият е, че антикорупционната комисия не е представила доказателства, че Гюров е извършвал т. нар. неплатена дейност по чл.12, ал.5 ЗБНБ (Управителят и подуправителите не могат да извършват друга дейност освен преподавателска или като членове на органите на дружества, в които Българската народна банка има участие, или на международни организации във връзка с дейността и, освен ако са назначени за служебен министър-председател по реда на чл. 99, ал. 5 от Конституцията на Република България. Те могат да извършват неплатена дейност с единодушно решение на управителния съвет, доколкото не е налице конфликт на интереси.)

Освен това КПК тепърва ще трябва при условията на пълно и главно доказване, да установи съществуването на фактическите основания и изпълнението на законовите изисквания за издаване на решението си за Гюров, включително компетентността на органа, указва АССГ. Т.е. не само въз основа на какво е стигнала до извода, че е налице несъвместимост, но и въобще има ли право да се занимава с подобен казус и да се произнася по него.

Самият Гюров пък ще трябва да докаже, че УС на БНБ е приел единодушно решение управителят и подуправителите да могат да извършват неплатена дейност.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ППДБ са юридически амеби
ППДБ са юридически амеби
16 юли 2024 17:05
Гост

Жаждата за постове на партийни кадри от ППДБ е на път да компрометира и БНБ. Гюров да си обира крушите и да подава оставка, ако има грам достойнство и мисли за институцията. За пет стотинки работа не е свършил. И вместо да работи за обществото ни занимава само с личните си съдебни битки.

123
123
16 юли 2024 17:00
Гост

Това КПК е по-вредно и от второмандатното ВСС

Анонимен
Анонимен
16 юли 2024 16:59
Гост

Какво става с конкурса на Славчев, що не си ходи в СГП

Анонимен
Анонимен
16 юли 2024 17:02
Гост

Защото заедно с и.ф.-то направиха така, че да отложат встъпването

9898
9898
16 юли 2024 17:02
Гост

То само него го няма там…

Вън от БНБ
Вън от БНБ
16 юли 2024 16:59
Гост

Калинката Гюров да освобождава поста и да си развива бизнеса. Аман от партийни назначения. И то на такива постове.

Анонимен
Анонимен
16 юли 2024 17:01
Гост

Нещо да кажеш за Главчев, същият хмхмх е, че и по-зле

Малоумен е подкрепящия малоумни
Малоумен е подкрепящия малоумни
16 юли 2024 19:06
Гост

Че Главчев да не съм го избирала аз, че да казвам нещо. Нека ви кажат ППДБ, които единидушно с ДПС и ГЕРБ si го избраха в Сметната Палата.

Анонимен
Анонимен
16 юли 2024 16:59
Гост

Еееей, тъкмо си бяха намерили негов заместник от ДП-С.

петър от софия, повтарям от софия
петър от софия, повтарям от софия
16 юли 2024 16:58
Гост

Като те изберат на такъв пост, на секундата чистиш всичко, повтарям всичко, а не вкарваш себе си и държавата

Анонимен
Анонимен
16 юли 2024 16:58
Гост

ПП-ДБ сътвориха още един мракобесен орган като КПК. И Гюров, и Шаркова, и кой ли още не поставен под репресия

Чичо Сам
Чичо Сам
16 юли 2024 16:57
Гост

Ама тя КПК нямаше идея да доказва каквото и да е, а само да го изкара пред вентилатора за малко.

Късно е либе за китка
Късно е либе за китка
16 юли 2024 17:01
Гост

А, бе „установили“ са. Че ПП-ДБ са лавандули е ясно, ама и тези са адски мракобесни, те затова сега декларацийки предлагат, ама д-р Доган хубаво го рече „Късно е либе за китка“.