40 нови съдии бяха назначени в различни районни съдилища в страната. Решенията на Съдийската колегия днес са в резултат на проведен конкурс за първоначално назначаване в районните съдилища.

Той беше обявен в началото на годината. Както вече стана ясно, местата са 40 в 30 районни съдилища, разпределени по следния начин: по три в РС-Русе и РС-Сливен, по две в РС-Бяла Слатина, Кърджали, Нови Пазар, Провадия, Разлог и Хасково и по едно в районните съдилища във Велики Преслав, Велинград, Димитровград, Лом, Луковит, Казанлък, Козлодуй, Кюстендил, Несебър, Първомай, Плевен, Разград, Свиленград, Свищов, Севлиево, Силистра, Смолян, Стара Загора, Търговище, Харманли, Царево и Червен бряг.

Допуснатите кандидати бяха 478, от тях 383 се явиха на писмения изпит, а до устния стигнаха 249. Окончателното класиране беше обявено в средата на април.

А днес колегията назначи класиралите се кандидати, както следва:

  1. Катя Ангелова-ПетроваРС-Бяла Слатина;
  2. Доротея Димова-СевериноваРС-Русе;
  3. Йорданка НенчеваРС-Свиленград;
  4. Полина ПетроваРС-Провадия;
  5. Петя ПетроваРС-Провадия;
  6. Милена ТрифоноваРС-Русе;
  7. Христина Костадинова-ЧолаковаРС-Сливен;
  8. Теодора КюркчиеваРС-Велинград;
  9. Владислав ЕмирскиРС-Кърджали;
  10. Даниел ХристовРС-Козлодуй;
  11. Преслава ДяковаРС-Кюстендил;
  12. Цветелина ХаралампиеваРС-Бяла Слатина;
  13. Георги НиколовРС-Царево;
  14. Белла СтоименоваРС-Сливен;
  15. Антонина ЯкимоваРС-Разлог;
  16. Антоанета АбрашеваРС-Русе;
  17. Биляна ОртакчиеваРС-Казанлък;
  18. Павлинка СтояноваРС-Разград;
  19. Владимир КарагьозовРС-Нови Пазар;
  20. Росица ЧакъроваРС-Смолян;
  21. Десислава МариноваРС-Нови пазар;
  22. Пламен КючуковРС-Сливен;
  23. София ТютюнджиеваРС-Първомай;
  24. Инес ДимитроваРС-Плевен;
  25. Динчер ХабибРС-Кърджали;
  26. Минчо ДимитровРС-Хасково;
  27. Галена Манова-УзуноваРС-Разлог;
  28. Милена ХазарянРС-Велики Преслав;
  29. Надежда ДимитроваРС-Луковит;
  30. Илия МилевРС-Червен бряг;
  31. Магдалена МомчиловаРС-Стара Загора;
  32. Михаела КлечероваРС-Несебър;
  33. Стелла Моллова-ХрановРС-Хасково;
  34. Татяна ГеоргиеваРС-Търговище;
  35. Пепа ЖековаРС-Димитровград;
  36. Галина ГеоргиеваРС-Харманли;
  37. Филип МатевРС-Силистра;
  38. Невена ГаневаРС-Севлиево;
  39. Никола РимпоповРС-Свищов;
  40. Борислав ТончевРС-Лом.

Кадровиците гласуваха и предварително изпълнение на решенията за назначаването им.

В началото на април Съдийската колегия обсъди няколко възражения, свързани в провеждането на писмения изпит (виж тук).

Кандидати разказаха тогава, че участник в конкурса „хванал“ друг да преписва от „царски пищови“. Между двамата възникнал спор, квесторите го наблюдавали известно време без да реагират. Накрая след призиви да се извърши проверка, те отишли при „преписвача“, проверили чантата и джобовете му, не намерили пищови и го оставили да продължи с изпита. Участниците споделят, че квесторите не са проверили нормативните актове, които е носел т.нар. преписвач, нито листовете му или останалите му вещи. Допълват, че подателят на сигнала за преписване напуснал преждевременно писмения изпит, възмутен от действията на квесторите. Посочват и че през цялото време в залата не се появил нито един член на конкурсната комисия.

Другите възражения на участници в писмения изпит бяха за объркан наказателен казус с подвеждащи въпроси и неточни отговори, както и за некоректно зададени въпроси в теста по европейско право.

На заседанието си на 2 април Съдийската колегия прие за сведение възраженията. Някои от кадровиците заявиха, че според тях няма нарушения, други изтъкнаха, че Съдийската колегия няма правомощие да ревизира казуса и теста, трети посочиха, че на този етап няма доказателства за преписване.

Част от кадровиците обаче бяха на мнение, че въпросът дали процедурата е протекла законосъобразно следва да бъде обсъден при дебата по назначаването на класираните кандидати.

В конкурса участва и действащ прокурор – Михаела Ралчева от районната прокуратура в Силистра. Тя е била допусната до участие, явила се на двата изпита (виж повече тук), но не е класирана.

Днес кадровиците заявиха, че Ралчева изначално не е следвало да бъде допускана до участие в конкурса, защото е действащ магистрат. Участниците в конкурса трябва да бъдат хора, извън съдебната система, заяви председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, чието мнение беше споделено и от останалите членове на Съдийската колегия, които прекратиха участието на Ралчева в конкурса.

37
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Трагедия
Трагедия
27 юни 2024 9:30
Гост

Щом в този изцяло опорочен конкурс не намериха нарушение, ясно ми е вече защо отказахте/при липса на нарушения и изнесени лъжи от Ог. Даменов/ да назтачите класиратите участници в конкурса за първоначално в районните прокуратури! Само че сред класираните съдии има съпруги и роднини на членове на СК на ВСС, а при прокурорите няма!

Анонимен
Анонимен
27 юни 2024 10:29
Гост

При класираните съдии има и ярки партийни кадри.

???
???
27 юни 2024 15:36
Гост

Аз не зная през XXI век да е имало НЕПОРОЧЕН КОНКУРС в т.нар. съдебна система!!! През XX век просто нямаше конкурси, а първите започнаха по времето на дедо Симо.

Анонимен
Анонимен
26 юни 2024 0:30
Гост

Поздравления за колегите , постигнали с труд и знания резултатите си !Останалите нека се смирят, защото стават още по- смешни и жалки !

Няма дъно.....
Няма дъно.....
25 юни 2024 18:41
Гост

Още 40 разбойника на корупционната хранилка!Самовлюбени,надменни и самозабравили се лекета без никакъв житейски, а и юридически опит, които ще съсипват съдби!

Цирк
Цирк
25 юни 2024 17:23
Гост

Хахах, и жената на Кюркчиев там. Дето я изпита съдийката, с която той е в един състав в СГС. Смешни сте !

Колев
Колев
25 юни 2024 19:36
Гост

На никой не му пука. Съдебната система е прогнила и тежко корумпирана. В съда и прокуратурата е пълно със семейства, роднини и зависими хора. Системата е социална служба за уреждане на роднинти на работа и верни на началниците

Велинград
Велинград
25 юни 2024 22:57
Гост

По- добре тя, отколкото ти. Отворили сте уста с баща ти, всичко да е за вас…цял Велинград ваш да е.Айде знаеме ви, стига писа глупости. Ай даврандисай са вече! По – добре да е външен човек, че и ние тука да видим справедливост.

не класиран
не класиран
25 юни 2024 15:29
Гост

Успех на класираните, не е лошо хейтърите и онези, които не са класирани да поздравят спечелилите конкурса и да им пожелаят успех. Все пак тези хора вече са Съдии и се надяваме да говорят с актовете си, а ние трябва да им отдадем заслужената почит!

нерегистриран
нерегистриран
25 юни 2024 14:53
Гост

Познаваме се! Станахте за смях! Мислех, че само прокурорския отсек не са в ред.

Колев
Колев
25 юни 2024 19:37
Гост

На никой не му пука. Съдебната система е прогнила и тежко корумпирана. В съда и прокуратурата е пълно със семейства, роднини и зависими хора. Системата е социална служба за уреждане на роднинти на работа и верни на началниците

Николай
Николай
25 юни 2024 14:47
Гост

Дано поне тези, които са знаели отговорите на теста да си вършат съвестно работата.

Анонимен
Анонимен
25 юни 2024 14:23
Гост

Колеги ,чета в становището на КАК ,че кандидат за РС Бяла Слатина- не притежава в цялост нравствени качества, а е гласуван.И това предваритерно изпълнение трябва да обжалваме. Този конкурс удари дъното и трябва да бъде отменен!

Възмутен
Възмутен
25 юни 2024 14:45
Гост

Както винаги има протежета.

Зрител
Зрител
25 юни 2024 14:46
Гост

Има последващи протоколи на КПЕ и КАК!

Европейската комисия
Европейската комисия
25 юни 2024 13:50
Гост

Съдебната система и СК на ВСС са пълен цирк! След като СК на ВСС приеха този конкурс за законосъобразен се съмнявам за тяхната обективност и справедливост в цялостната им работа. А защо КАК към СК е приела, че преписвача Нешков не притежава в цялост нравствените качества да заеме магистратска длъжност, но не приеха, че е преписвал? Как удобно си разчистиха всички издънки и нарушения с поредица БЕЗУМНИ решения и нарочни откази на някои класирани кандидати…..схемите са много големи и наистина е ПОЗОР за хора на правото да го газят така публично и демонстративно и да вкарват поредните клоуни и кукли… Покажи целия коментар »

Колев
Колев
25 юни 2024 19:37
Гост

На никой не му пука. Съдебната система е прогнила и тежко корумпирана. В съда и прокуратурата е пълно със семейства, роднини и зависими хора. Системата е социална служба за уреждане на роднинти на работа и верни на началниците

Редовно уронващ престижа на съдебната власт
Редовно уронващ престижа на съдебната власт
25 юни 2024 13:46
Гост

Тези конкурси станаха пълен цирк, откакто се публикуват оценките от държавните. Да са ни честити новите съдии тройка и четворкаджии! Такова правосъдие ще падне сега, че не е истина. ВСС = ПОЗОР.

Анонимен
Анонимен
25 юни 2024 18:14
Гост

Дааа, много е интересно как за 5 години не си блеснал със знания и 10-тата с 5 години най-често измислен стаж, блесваш с 5.90, например .

Редовно уронващ престижа на съдебната власт
Редовно уронващ престижа на съдебната власт
26 юни 2024 11:14
Гост

Да, едвам кретат в смешните университети, където да си напишеш името вярно и ти пишат тройка, но изведнъж стават отличници на най-тежките юридически изпити в държавата. Наистина мистерия. Много четат хората – това е тайнатa 🤣🤣🤣

Колев
Колев
25 юни 2024 19:39
Гост

На никой не му пука. Съдебната система е прогнила и тежко корумпирана. В съда и прокуратурата е пълно със семейства, роднини и зависими хора. Системата е социална служба за уреждане на роднинти на работа и верни на началниците.

Анонимен
Анонимен
25 юни 2024 13:37
Гост

Два от въпросите на теста бяха с грешни отговори приети за верни, но това няма значение за СК. Правилните хора са знаели кое е вярно.

Кольо
Кольо
25 юни 2024 15:28
Гост

На много от конкурсните тестове има по един-два „кодови“, които ако си учил ще отговориш вярно, но всъщност е грешно и оп 25 надолу. После като те смъкнат малко и на устния и оп излизаш от играта.
Познат филм

Стегнете се!
Стегнете се!
25 юни 2024 13:26
Гост

„На заседанието си на 2 април Съдийската колегия прие за сведение възраженията. Някои от кадровиците заявиха, че според тях няма нарушения, други изтъкнаха, че Съдийската колегия няма правомощие да ревизира казуса и теста, трети посочиха, че на този етап няма доказателства за преписване.“
От това лъха незаинтересованост и апатия… много моля, стегнете се

Моржев
Моржев
25 юни 2024 13:25
Гост

Съдийската колегия прие за сведение и кой от къде е… нещата са наместени отдавна

Kalinina
Kalinina
25 юни 2024 13:23
Гост

Леко ботафорни и нагласени взеха да ми стават тези изпити – скандали с преписване, изпитната комисия не се вясва, подвеждащи въпроси и отговори, сгрешени казуси… Аз разбирам, че колегията има определен авторитет, но ми се ще този авторитет да не се оповава само на стари лаври.

Анонимен
Анонимен
25 юни 2024 13:27
Гост

Допуснатите некласирани като Ралчева… за тях какво да кажем!

6 по български
6 по български
25 юни 2024 13:33
Гост

АЛОУУУ, граматиката! Пише се бУтафорен и Уповава! Как не ви е срам, неграмотници да се изказвате!

Тони
Тони
25 юни 2024 15:02
Гост

Това е правопис, граматика е друго 😉

Анонимен
Анонимен
25 юни 2024 13:21
Гост

А с връзкаря преписвач от писмения, какво стана? Той стигнал ли е до устен, та там да кара със слушалка?

Корчев
Корчев
25 юни 2024 13:19
Гост

Искрени поздравления за Полина Петрова, районния съд в Провадия има нужда от съдия като нея!

Редовно уронващ престижа на съдебната власт
Редовно уронващ престижа на съдебната власт
25 юни 2024 13:44
Гост

Поли е машина 🙂

Анонимен
Анонимен
25 юни 2024 13:17
Гост

Да се отсеят 40 от от 249 души си е сериозно постижение!

Кирил
Кирил
25 юни 2024 14:48
Гост

Особено ако са протежета 🙂

Александров
Александров
25 юни 2024 13:17
Гост

Каймака на конкурса! Поздравления и успех!

Алексиева
Алексиева
25 юни 2024 13:14
Гост

Браво! Дано се задържат некорумпирани и изпълняват задълженията си съвестно!

Анонимен
Анонимен
25 юни 2024 13:13
Гост

Честито!