Соченият за основен извършител на кибератаката в НАП от 2019 г. Кристиян Бойков не е имал шанс да се споразумее с прокуратурата по делото за т.нар. „НАПлийкс“, дори и държавното обвинение да не беше оттеглило внесеното споразумение в съда.

Това стана ясно в Софийския градски съд, където днес трябваше да бъде разгледано споразумението. Съдия Атанас Атанасов обясни, че така или иначе е нямало как то да бъде одобрено, тъй като Бойков е действал в съучастие с другия подсъдим по делото – Иван Тодоров, а за това обвинение прокуратурата не е прекратила частично делото, като съдът се позова и на Тълкувателно решение №2 от 2002 г. на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (пълния му текст виж тук).

На заседанието стана ясно, че на 21 май прокуратурата е привлякла Бойков към наказателна отговорност за проникване в компютърната система на НАП, с което е преквалифицирала първоначалното му по-тежко обвинение за тероризъм чрез компютърно престъпление, целящо внасяне на смут и страх в обществото. Съдът обаче откри проблем с останалото висящо обвинение за това, че Бойков е действал в съучастие с Тодоров, който е бил помагач, за което няма постановление за частично прекратяване на обвинението и за двамата.

Преди два дни от съда съобщиха, че е внесено споразумение, според което Бойков се признава за виновен за извършено компютърно престъпление и се съгласява да бъде освободен от наказателна отговорност и плати глоба от 2500 лева, както и 13 000 лева разноски за направени експертизи. Вчера пък от прокуратурата обявиха, че са оттеглили внесеното споразумение. От днешното определение на съда стана ясно, че мотивите на прокуратурата да оттегли споразумението са, че Бойков е обвинен както компютърно престъпление, така и за тероризъм и е приела, че става дума за множество престъпления, а според чл. 78а, ал.7 от Наказателния кодекс, в такъв случай не може да бъде освободен от наказателна отговорност.

Съдът обаче обяснява, че с постановление от 21 май Бойков е обвинен само за по-лекото компютърно престъпление, извършено в съучастие с Тодоров и не приема тезата, че става дума за множество престъпления.

„Същевременно обаче, съдът констатира, че е налице останала висящност относно съучастието, за което е бил привличан Кристиян Бойков, както и останалото привлечено и все още имащо качеството обвиняемо лице Иван Тодоров, която висящност би била пречка за одобряване на споразумение, с оглед задължителните указания по прилагане на закона, дадени в Тълкувателно решение № 2 от 2002 г. на ВКС. Съгласно мотивите по т. 2 от същото, липсата на постановление за прекратяване относно намиращи се във връзка с обвинението отделни деяния или отделни съучастници, накърнява не само законните интереси на обвиняемия, но засяга и устоите на наказателното производство, защото създава предпоставки за заобикаляне на правилото Non bis in idem в бъдещ процес“, мотивира се съдия Атанасов.

Днес адвокатът на Бойков – Асен Асенов, коментира, че неговият клиент е млад човек с голяма перспектива, иска всичко да приключи и затова се е съгласил на споразумението, тъй като цяла година прокуратурата не можела да внесе годен обвинителен акт.

За колосалното изтичане на данни в НАП се разбра на 16 юли 2019 г., когато до медии бяха изпратени имейли от „анонимен руски хакер“, който се самообявяваше за автор на атаката в приходната агенция. Впоследствие обвинение в тероризъм и образуване и ръководене на престъпна група получиха Тодоров, Бойков и търговският директор на „ТАД Груп“ Георги Янков, който беше сочен за подбудител, заедно с Тодоров. Отделно на Бойков беше повдигнато обвинение и за компютърно престъпление, за което беше и внесеното споразумение.

Разследващите твърдяха, че Янков и Тодоров са подбудили Бойков да извърши кибератаката. Те бяха обвинени в тероризъм, тъй като целта им била да се създаде смут и страх в населението. След това от прокуратурата обясниха, че действията им били насочени срещу действащата политическа система и форма на управление. В тази връзка държавното обвинение публикува множество разговори и чатове между тримата. Един от тях е проведен на терасата на фирмата. В него Янков казва на Бойков: „То като погледнеш, а, че той е на власт вече трети мандат, бе…?“, а в друг пък са цитирани други негови думи: „Т’ва в една бяла държава?… Правителството трябва да си замине с всички, с всички?…“.

Друг аргумент на обвинението за това, че тримата са имали за цел да свалят тогавашното правителство на ГЕРБ беше, че са хакнали и пръскачките край парламента. Собственикът на „ТАД Груп“ остана в ареста повече от 6 месеца и беше освободен едва в началото на 2020 г. срещу гаранция от 100 000 лева. След като делото беше внесено в съда обаче се разбра, че сред подсъдимите не е Георги Янков.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
асд
асд
14 юни 2024 10:34
Гост

Ами, този беше протеже на Алексей Петров…. и вече няма кой да го пази.

jealous
jealous
13 юни 2024 22:05
Гост

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

Пеналист
Пеналист
13 юни 2024 21:03
Гост

Прикриватурата на Фуражката, по подобие на тази на Каскета работи само под диктовка и под натиск 🙂

Не е лесно да си прост!
Не е лесно да си прост!
13 юни 2024 20:36
Гост

Ангелчо пак е оцапал гащите!

Редовно уронващ престижа на съдебната власт
Редовно уронващ престижа на съдебната власт
13 юни 2024 20:04
Гост

Щеше да е смешно, ако не беше толкова трагично. Трагично е, защото тези тройкаджии във вишневите тоги трябва да пазят устоите на обществото от най-тежките посегателства срещу него, а в същото време падне ли им се нещо по-сложно от младок с джойнт в парка или убиец, заловен на местопресътплението, респ. направил пълни самопризнания, милите ни връзкарчета си гълтат граматиката заедно с цялото ни избушено и изнасилено НК и НПК. Жалкари в тоги.

анонимен
анонимен
13 юни 2024 19:46
Гост

Вие гледайте сега двуглавата ламя ББ и ДП да не махне Сарафеца и да ви тури втори Гешев или Цацаров, че ще стане страшно!

Моше
Моше
13 юни 2024 19:45
Гост

Това хакерче отдавна работи за Алексей Петров, но сега като го няма патрона му, явно и имунитета му е паднал.

путин
путин
13 юни 2024 19:43
Гост

Да, да, вместо споразумение – оправдателна присъда. Кой пусна пръскачките в прокуратурата?!

Анонимен
Анонимен
13 юни 2024 19:43
Гост

И после всички ще плащаме за безобразията на ПРБ

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
13 юни 2024 19:42
Гост

Eйййй, Бойко се върна душманите на пръскачкте му отново са приклещени, че да не вземе да се разсърди.

Анонимен
Анонимен
13 юни 2024 19:42
Гост

Няма ли някой най-накрая да се възползва от глава 26, колкото и да я осакатиха

Анонимен
Анонимен
13 юни 2024 19:41
Гост

Делото от пет години. Колко още ще го влачат и тези хора ще са жертва на репресия. Изначално е ясно, че обвинението издиша

Анонимен
Анонимен
13 юни 2024 19:41
Гост

Спести си парите хакерчето.

Анонимен
Анонимен
13 юни 2024 19:40
Гост

Ха, стреснаха от публикациите ли

2333
2333
13 юни 2024 19:39
Гост

Какви са тези глупости – внасяме, оттегляме…Не се хареса как звучи резултатът ли?

OMG
OMG
13 юни 2024 19:40
Гост

Тя излагацията винаги звучи зле, ама все си мисля, че по-добре звучи споразумение от оправдаване после.