Адвокат Андрей Янкулов – старши експерт в Антикорупционния фонд и бивш прокурор, напуснал в знак на протест прокуратурата след избирането на Иван Гешев за главен прокурор, коментира в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ какво се разкри по казуса с групите за влияние в съдебната система и в МВР на Петьо Петров – Еврото, и Мартин Божанов – Нотариуса. Цялото интервю можете да гледате във видео файла в края на текста.

Както публикуваната от Антикорупционния фонд справка на ГДБОП, така и поведението на шефа на ДАНС и на прокуратурата, показаха 100% двоен стандарт с бездействието си по „Осемте джуджета“ и Нотариуса в сравнение със случаят с митниците. Този двоен стандарт избожда очите.

Виждаме как институциите, в зависимост от конюнктурата, са склонни да дават всякаква информация в случая с митниците и никаква в случая с Нотариуса. Затова решихме да публикуваме справката на ГДБОП от 2022 г. От нея се вижда, че формално, Мартин Божанов е бил регистриран като сътрудник на МВР, но реално, не той е бил сътрудник на министерството, а точно обратното – министерството е било сътрудник на Мартин Божанов, защото длъжностни лица са му извършвали ред услуги.

Всичко това е известно на институциите от 2022 г., когато ГДБОП е изпратила справката си в Софийската градска прокуратура.

Друго важно обстоятелство, което не бива да се пропуска, са конкретните сведения, предоставени от лица, близки до Нотариуса, за различни локации, на които са се намирали материали, събирани от Мартин Божанов, за хора, за длъжностни лица – част от записите със сексуално съдържание, други, документиращи корупционно поведение.

Големият въпрос е: къде са архивите на Пепи Еврото и на Нотариуса, които съдържат компрометиращи доказателства за корупция или сексзаписи на магистрати – цялото досие на хората, даващи основание да се говори за престъпно корумпираната съдебна система. Това е картотеката на корупцията в съдебната система.

Няма никакво съмнение за инфилтрацията на Нотариуса в институциите. Най-вероятно той е щял да бъде уведомен за тези действия, ако са били предприети.

Проблемът е, че за да се достигне но по-горните, политическите нива, трябва да се разкрият по-долните, изпълнителските нива. Но като не е достигнато до тях, как очакваме да се стигне по-нагоре?

Реториката на съдия Галя Георгиева – като в други, недемократични общества – показва желанието на правораздавателните органи да бъдат безконтролни и никой да не може да им търси сметка. Прокуратурата трябва да може да се саморазследва. Ами ние не сме такова общество, в което такова нещо да е възможно. Никой не можа да им потърси сметка как работиха по тези казуси.

Пеевски обяви, че няма да допусне промени в правосъдието и службите.

Това беше едно сериозно декларативно изказване, което не намери особено отражение в медиите. Но есенцията на това изказване беше, че той се цели да е втора политическа сила на изборите и че няма да допусне промени в правосъдието и службите. А общоизвестният факт е че те не работят по начина, по който трябва. Г-н Пеевски явно е доволен от работата на тези институции.

Мисля, че нашата политическа класа, малко ако се напъне, след Пеевски и Горанов в новия парламент може да създаде парламентарна група „Магнитски“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Michal
Michal
04 май 2024 22:55
Гост

I likt this informative blog, thanks for sharing https://my-pascoconnect.com/mypascoconnect-login/

Michal
Michal
04 май 2024 22:54
Гост

Great information, thanks for sharing. keep it up

https://libgenis.net

Library Official
Library Official
04 май 2024 22:54
Гост

Great information, Thanks for sharing. keep it up