Фирма от Стара Загора съди Агенция „Митници“ за 1 536 000 евро за пропуснати ползи от нереализирана печалба от продажба на конопен цвят на италиански партньор. Административният съд в Благоевград обаче отхвърли иска, като решението не е окончателно и може да се обжалва.

Дружеството, с управител Николай М., претендира за претърпени имуществени вреди в общ размер на 1 536 000 евро пропуснати ползи от нереализирана печалба от продажбата на конопен цвят, заедно с неустойка по договора с италианските си партньори, 35 хил. евро неимуществени вреди от действията на митничарите и лихвите върху сумите.

Фирмата имала издадено Разрешение от 2020 г., от МЗХ за отглеждане на коноп (канабис) за влакно, семена за фураж и храна и семена за посев, със съдържание под 0,2% на тетрахидроканабинол, определено в листната маса, цветните и плодните връхчета от влакнодайни сортове.

През ноември 2021 г. продукцията била натоварена на влекач с ремарке, за да бъде изнесена в Италия. На 11 ноември в отдел „Борба с наркотрафика“ към Агенция „Митници“ е постъпила информация, че през ГКПП Илинден, ще премине товарно превозно средство, което ще превозва канабис. Камионът бил спрян и пренасочен към ГКПП Кулата за проверка с рентген и взимане на проба от превозваната стока – коноп в 320 кашона, всеки с тегло по 6 кг или общо 1920 кг.

От взетите три проби, две се оказали с 0,26 и 0,46% съдържание на тетрахидроканабинол, което е над допустимия 0,2% за индустриален коноп. Окръжна прокуратура – Благоевград е отказала да образува досъдебно производство за опит за контрабанда на наркотично вещество, защото смята, че евентуално има само административно нарушение, но Върховна прокуратура през февруари т. г. е отменила отказа.

Взети са били нови пет проби от конопа, като четири от тях пак са показали по-високо съдържание на тетрахидроканабинол от допустимите 0,2%. Според договора с италианската фирма трябвало да се продаде конопен цвят, а допустими за търгуване са само стеблата и семената на конопеното растение, от които да се правят влакна или да се ползват за засяване и храна.

От събраните по делото писмени и гласни доказателства не се доказвало незаконосъобразни действия или бездействия на митничарите, за да има връзка с претендираните вреди за старозагорската фирма, мотивира се съдът и отхвърли иска срещу Агенция „Митници“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar