Подразделение 29155 на руското военно разузнаване ГРУ е руски отряд за убийства и саботажи.

Отделът взривява складове за боеприпаси в Чехия, но и отравя конкурентни на Кремъл оръжейни търговци като Емилиян Гебрев.

Това се посочва в разследване на The Insider.

На подразделение 29155 от ГРУ му помагали Елена и Николай Шапошникови. Те са семейство – шпиони с дълбоко прикритие. Те се представяли като търговци на оръжие и съдържатели на хотел в Гърция.

Те са руски шпиони, действащи извън дипломатическо прикритие, които са прекарали десетилетия, живеейки под фалшив предлог като натурализирани граждани на Чехия.

За целта Елена и Николай Шапошникови превръщат вила „Елена“ във Фрама на Халкидики в сигурна база за агентите на ГРУ в чужбина.

Семейството играе важна роля в подготовката и взривяването на оръжейни складове в Чехия от 2014 г.

Днес Чешкият разузнавателен център за борба с тероризма и организираната престъпност оповести резултатите от продължилото години разследване на ролята на подразделение 29155 в унищожаването на два чешки правителствени склада за оръжия и боеприпаси през 2014 г. във Врбетице, малък град в южната част на Моравия в Чехия.

Тези нападения, в резултат на които Прага експулсира 18 руски разузнавачи, действащи в страната под дипломатическо прикритие, са извършени с взривни устройства, поставени от най-разпознаваемите оперативни работници на Отдел 29155: Александър Мишкин, 44 г., и Анатолий Чепига, 45 г. И двамата ще придобият международна известност с опита си да убият Сергей Скрипал, офицер от ГРУ, превърнал се в британски двоен агент, заедно с дъщеря му Юлия в Солсбъри, Англия, през 2018 г. с военното нервнопаралитично вещество „Новичок“.

Например членът на отряд 29155 Алексей Капинос, когото Шапошников описва пред чешките следователи като „семеен приятел“, лети до Солун с дипломатически паспорт на 25 април 2014 г. Само ден по-рано сътрудниците на Капинос от ГРУ, всички пътуващи с фалшиви самоличности, пристигат в България.

Според съвместното разследване на The Insider и Bellingcat, което междувременно е потвърдено от обвинителни актове на българските прокурори, по време на това пътуване подразделение 29155 отравя българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев с неидентифицирано фосфороорганично вещество.

Емилиян Гебрев, ръководител на компанията EMCO, заяви пред The Insider, че през 2012 г. се е запознал със семейството Шапошникови. Съпрузите очевидно са го потърсили въпреки оскъдността на общите им бизнес проекти. Гебрев каза, че си спомня, че Елена е била доминиращият партньор в брака, като винаги е насочвала разговора в предпочитаната от нея посока.

Както вече беше разкрито от The Insider, по време на отравянето си Гебрев е бил смятан за важен доставчик на боеприпаси за украинската армия, която тогава се възстановява след завземането на Крим от Русия и „сепаратистко“ въстание в Донбас в Източна Украйна. Гебрев казва, че малко преди да бъде отровен, е спрял да доставя боеприпаси на Украйна в доброволно изпълнение на Минските споразумения – две серийно нарушавани споразумения за прекратяване на огъня, подписани през септември 2014 г. и февруари 2015 г. от Украйна, Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Два източника, които по това време активно се занимават с доставките на оръжие в Украйна, заявиха пред The Insider, че веднага след отравянето на Гебрев семейство Шапошникови е предложило на украинските държавни купувачи „надежден заместник“ на българския търговец на оръжие. В крайна сметка Киев така и не е закупил от доставчика, предложен от Шапошникови, поради недостатъчното качество на продуктите му.

Контактите на Шапошникови с Емилиян Гебрев се отплащат. Тяхната компания започва да търгува често с EMCO, която произвежда и ремонтира всичко – от артилерия от съветската епоха до бронирани превозни средства – в множество заводи в България.

Тези изделия често са за износ в Грузия и Украйна. EMCO също така ремонтира остарели боеприпаси чешко производство, включително патрони, които впоследствие са закупени от Imex Group, показват корпоративните документи.

Интересът на ГРУ към партньорите на Imex Group в НАТО е очевиден. Всяка продажба, която се счита за противоречаща на интересите на Русия, би била идеална мишена за подразделение 29155, което би могло да се насочи към оръжията и боеприпасите, ако не и да се опита да убие посредниците, отговорни за продажбата им на вражески държави или недържавни субекти.

Можем да заключим, че подразделение 29155 на ГРУ е най-мрачният отряд за убийства и саботажи на Владимир Путин, отговорен за отравянето на враговете на Кремъл и за взривяването на оръжие и боеприпаси, съхранявани в Чехия и България, страни от НАТО.

Взивените складове в двете страни са съхранявали муниции преди да бъдат изпратени на грузинската и украинската армия, както и на подкрепяните от Запада сирийски бунтовници.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar