[email protected]

Вузът е глобен с 1500 лв. за неравното третиране на проф. Виолета Рашева

Преподавателката по промишлена топлотехника в Университета по хранителни технологии в Пловдив проф. Виолета Рашева осъди вуза за дискриминация, след като била пенсионирана на 65 г. и не успяла да завърши мандата си като декан на Техническия факултет, а други двама нейни колеги останали на работа и след навършването на същата възраст. Тя била избрана за декан на 23 януари 2020 г. и през септември следващата година подала заявление, че й предстои да стане на 65 и да бъде удължен трудовият й договор на хабилитиран преподавател, докато изтече мандатът й като ръководител на факултета. Съветът на катедра „Промишлена топлотехника“ взел единодушно решение това да се случи, но проф. Рашева била пенсионирана.

Тя се почувствала ощетена, след като двама колеги на нейната възраст продължили да преподават, и се обърнала към Комисията за защита от дискриминация. Становището на тази институция е, че проф. Рашева действително е била обект на неравно третиране по признаците възраст, лично и обществено положение, и Университетът по хранителни технологии е глобен с 1500 лв. Санкцията е обжалвана пред Административния съд в Пловдив, но е потвърдена от магистратите с мотива, че неблагоприятното третиране на проф. Рашева е факт. Решението не е окончателно и подлежи на оспорване пред ВАС.

„Можех да заведа дело да се върна на работа, но реших да се обърна към Комисията за защита от дискриминация, защото как се чувства човек, когато не му дават възможност да продължи да работи, а в същото време оставят свои хора“, обясни пред „24 часа“ проф. Виолета Рашева.

Ректорът на УХТ проф. Галин Иванов е оставил на юристите да решат дали да бъде внесена жалба във ВАС. „Не е имало никакъв умисъл за дискриминация на проф. Рашева, просто това се случи в един период, в който още се правеха изключения и не се пенсионираха колеги, които са членове на Академичния съвет, както беше с оставените на работа преподаватели“, заяви ректорът на висшето училище проф. Галин Иванов. Той е категоричен, че вече не се правят никакви изключения.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar