Три съдилища да бъдат „извадени“ от Съдебната палата и да бъдат настанени в сградата на ул. „Драган Цанков“, която преди години се ползваше от Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура. Там да отидат и някои прокуратури.

Такова разпределение на помещенията в зданието на „Драган Цанков“ предлага Съдийската колегия.

Идеята е в бившата сграда на СРС да бъдат настанени Военно-апелативният съд, Военноокръжният съд, Софийският окръжен съд, Военно-апелативна прокуратура, Военноокръжна прокуратура, Софийската окръжна прокуратура и една част от Върховната прокуратура.

Военните съдилища и Софийският окръжен съд в момента са в Съдебната палата, където са и Върховният касационен съд, Софийският апелативен съд, Софийският градски съд и Софийската градска прокуратура (с малки изключения) и голяма част от Върховната прокуратура.

От години се говори, че Съдебната палата все повече отеснява и все по-трудно се намират помещения за магистратите и служителите. След като магистрати от закритите специализирани съдилища и прокуратури бяха преназначени основно в САС, СГС и СГП, положението допълнително се усложни, което наложи тяхното оставане в сградата на ул. „Черковна“, въпреки желанието на повечето да бъдат заедно с колегите си.

По повод битовите затруднения през юни м.г. ВСС изслуша председателите на съдилища и представители на прокуратурата, обитаващи Съдебната палата. Нито един от тях не пожела да се премести другаде (виж още тук).

Военните прокурори пък се намират в сграда на ул. „Позитано“.

Преди няколко месеца и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов предложи те да отидат в зданието на бившите спецсъдилища и спецпрокуратура на ул. „Черковна“. А намиращите се там обвинители, станали част от СГП, да се преместят на ул. „Позитано“.

В предложението си до ВСС Борислав Сарафов посочи, че сградата на ул. „Позитано“ е в непосредствена близост до Съдебната палата, което би било много полезно за градската прокуратура. Това е така, защото след закриването на спецпрокуратурата към СГП са били изпратени по компетентност множество досъдебни производства с фактическа и правна сложност и не малка част от тях са с висок обществен интерес, обясни тогава и.ф. главният прокурор (виж повече тук).

В тази връзка председателят на Комисията „Управление на собствеността“ към СК Стефан Гроздев посочи, че се предвижда част от прокурорите от СГП да бъдат настанени в сградата на ул. „Позитано“. Гроздев допълни, че се обсъжда вариант военните следователи да отидат на ул. „Черковна“.

При новото разпределение и преместването на ВоАС, ВоОС и СОС, в Съдебната палата ще се освободят 46 кабинета и ще се намали натовареността на съдебните зали, стана ясно още от думите на Гроздев.

Друга идея е прокурорите от бившата Върховна административна прокуратура също да отидат в сградата на ул. „Драган Цанков“, което означава, че ще се освободят помещения и във Върховния административен съд, който през последните години също изпитва трудности заради пренаселеност.

Кога преместването ще се осъществи фактически, не е ясно, защото ремонтът в бившата сграда на СРС все още не е приключил. А вероятно след новото разпределение ще се наложи и допълнително преустройство.

Предложението на Съдийската колегия ще бъде изпратено на Прокурорската колегия и на председателите на засегнатите съдилища, които до 13 май трябва да изразят позицията си.

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Лина
Лина
26 април 2024 2:06
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Предложения за реформи
Предложения за реформи
25 април 2024 13:48
Гост

Предлагам накратко следната реформа в съдебната система: -Пълно закриване на военното правосъдие. -Пълно закриване на следствието. 18 години свръхзаплати срещу нищонеправене-стигат – Атестационни изпити за следователите и военните магистрати-с цел атестация на знанията. Изпитващи да са действащи адвокати и юрисконсулти-с цел обективност. -Да има един обединен ВС от 12 съдии. А не да са стотици върховните съдиите-много вождове станаха, малко индианци. Инсталирането във ВС следва да е лебедовата песен за най-подготвените от най-подготвени, а не масов клуб, че силите за специални операции на армията са по-малко от инсталираните в многото върховни съдилища. В Бразилия ВС е един, гледа всякакви дела… Покажи целия коментар »

един
един
25 април 2024 13:11
Гост

и кой по-точно проблем ще реши извеждането на тези органи, които ползват точно 2 зали. Защо не се изнесе СГП – от техните кабинети, които са далеч повече от 46 ще се реши пренаселването на съдийските кабинети, а и ВКП може да се посместят

Пепи
Пепи
25 април 2024 13:06
Гост

Дано. ВКС се помещава на няколко етажа. Което никак не улеснява работата на администрацията.

Анонимен
Анонимен
25 април 2024 13:49
Гост

ВС трябва да е един от 12 съдии, а не много върховни съдилища със стотици магистрати. В Бразилия ВС е един от 1 1 съдии, и гледа всякакви дела.

Чочо
Чочо
25 април 2024 13:01
Гост

Добро предложение. Тази сграда вече се пренасели.

Лозан
Лозан
25 април 2024 13:04
Гост

Много трудно се работи в стая, където по принцип има място за двама души, а са сложили 3 или 4 бюра.

шеги
шеги
25 април 2024 11:47
Гост

Интересно се е получило с абревиатурата на Комисия „Управление на собствеността“ – КУС кус.

Анонимен
Анонимен
25 април 2024 11:49
Гост

Добре че не е комисия за управление на ресурсите.

Анонимен
Анонимен
25 април 2024 11:55
Гост

А имаше и Национален съвет по радио и телевизия.

Алоооооооу спрете се вече!
Алоооооооу спрете се вече!
25 април 2024 11:42
Гост

Демографски срив, а огромен брой инсталирани в съдебната система. Вече станаха 15 000 -администрация и магистрати общо, свръхсубсидирани, със свърхпривилегии.

А виждаме от клубната дейност ,че изкарват някои и петцифрени суми бонуси от заплатата към клубовете.

Инсталираните в съдебната система станаха повече от армията.

Велислав
Велислав
25 април 2024 13:10
Гост

A свръхнатоварените служители в СРС? Питайте деловодителите и секретарите. И само половин час почивка на ден.

Закривай военните магистратури!
Закривай военните магистратури!
25 април 2024 11:39
Гост

Военните съдилища следва да бъдат незабавно закрити. Инсталираните там-уволнени, без закешване с 20 заплати, и без обезщетяванки при уволнение от мвоенна служба(тарикатско и 20 заплати, и обезщетение,че ставаш цивилен, а пък не си се преработил-цял живот заплата срещу нищонеправене). Също така-стажът да се фингира като неположен-поради 20 години неработене. Заплатите, до суми непогасени в давност-върнати със законовата лихва. Всеки инсталиран във военните магистратури следва да бъде пратен на атестационен изпит по цялото право-с цел проверка на знанията. Който е подготвен няма да се притесни, а те са много подготвени-вярваме,че докато 20 години неработеха особено много, но заплати не пропускаха са… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 април 2024 12:03
Гост

закривача, първо промени Конституцията!

Закривай СОС!
Закривай СОС!
25 април 2024 11:32
Гост

Окръжният съд следва да бъде закрит. Дори адвокатурата не го счита за кой знае какъв съд-брои го за втора категория съд, и няма колегия в района на СОС. Въпреки написаното в закона.

Къде е АК в района на СОС?
Къде е АК в района на СОС?
25 април 2024 11:48
Гост

Къде е адвокатската колегия, в района на СОС? В закона пише,че трябва да има такава-задължително. Но адвокатурата решава да пази правото от закона, и не намира за необходимо да има колегия в района на СОС. Да сте чули СОС да се оплаче, възнегодува,че си няма колегия на адвокати в района? А ще се отнася до СОП-те подписаха ли писмо, с което намират Гешев подходящ да е главен прокурор-когато течеше процедурата, преди няколко години за инсталиране? В сайта на ВСС е общодостъпно кой подписа възторжени писма. А да-напомням,че също имаше и писма с негативно мнение,-тоест можело- ама се искаше смелост да… Покажи целия коментар »

Безпартиен
Безпартиен
26 април 2024 0:49
Гост

Окръжния съд е единствения нормален съд в София и нито ще бъде закрит, нито преместен.

Анонимен
Анонимен
26 април 2024 9:11
Гост

Ще се премести. Няма начин

Ad nauseum
Ad nauseum
25 април 2024 11:07
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Андрей Карлович
Андрей Карлович
25 април 2024 11:04
Гост

Съдилищата се разрастват, населението стремглаво намалява с тенденция да изчезне, бюджетът на съдебната власт е над милиард, а правосъдието където го има все още е в името на Америка (за България), рушветчиите и плащачите. Всеки недоволен от това статукво е осъден дефинитивно.

Това си е ГОЛЕМ.

орел
орел
25 април 2024 11:41
Гост

ех, Луканов/ич/, дори и от отвъдното продължаваш да тровиш въздуха

Мишева
Мишева
25 април 2024 10:21
Гост

Глупости. Това само идиоти могат да го измислят

Иванов
Иванов
25 април 2024 10:21
Гост

Пак Сарафов е споменат

Ставролев
Ставролев
25 април 2024 10:21
Гост

Е да бе, чакайте си да стане

Минев
Минев
25 април 2024 10:20
Гост

Това с нещо ще помогне на работата им или просто ще се усвоят едни пари от ремонти

Анонимен
Анонимен
25 април 2024 10:20
Гост

Успех с местенето

Анонимен
Анонимен
25 април 2024 10:19
Гост

Надявам се, че това има логично обяснение

Анонимен
Анонимен
25 април 2024 10:15
Гост

Военните не ги местете, а ги закривайте!

Анонимен
Анонимен
25 април 2024 10:11
Гост

Много любопитно решение. Не мислите ли?

Анонимен
Анонимен
25 април 2024 10:11
Гост

Местят си ги от левия в десния крачол

Харалампиев
Харалампиев
25 април 2024 10:10
Гост

Това едва ли ще им забърза работния процес

Милев
Милев
25 април 2024 10:10
Гост

Не е лоша идеята

Милева
Милева
25 април 2024 11:09
Гост

Имам по-работеща ИДЕЯ – всички на улицата и нова система с нови кадри по нова Конституция.

Фики
Фики
25 април 2024 13:14
Гост

Безспорно ще се подобрят условията на работа.