[email protected]

Сред наказанията са и полагане на общественополезен труд и до 25 дни арест

До 5 години забрана да се посещават всякакви спортни мероприятия у нас и в чужбина може да отнесат запалянковците за изстрелване на ракети и веене на знамена с надписи или символи, подбуждащи към насилие.

Това предлагат депутатите от ГЕРБ Красен Кралев и Маноил Манев в нов закон за безопасността и сигурността на спортни мероприятия, където въвеждат за първи път тежки наказания и глоби за хулиганите, включително и арест до 25 дни. Мерките и наказанията се отнасят за всички спортове, но ще засегнат най-вече футболните запалянковци. Законът е внесен в парламента в четвъртък – четири дни след дербито „Левски“ – ЦСКА, на което въпреки множеството конфискувана пиротехника преди мача ракети хвърчаха директно към трибуните, а сред пострадалите беше и майка с дете.

От 1000 до 2000 лв. глоба и забрана да ходят на спортни събития ще отнасят феновете, извършили противообществена проява по време, преди или след събитието. Двамата депутати са описали тези деяния – носене на знамена или плакати, подбуждащи омраза или насилие, или с обидни думи или идеологии, неподчинение на организаторите и стюардите, прескачане на огради, нахлуване на терена, палене на огън, хвърляне на предмети на терена. Същото наказание ще се налага и за носене на маски, които правят човека трудно разпознаваем, за обиди, псувни и неприлични жестове, както и за носене на оръжие, пиротехника и сигнални ракети. При повторно нарушение на някое от тези правила наказанието се вдига на 60-140 часа общественополезен труд, глоба от 3000 до 5000 лева и забрана за посещение на спортни събития от 3 до 5 години у нас и в чужбина.

За насилие над състезатели, съдии, журналисти, лекари, полицаи или хора от организаторите, гърмене с ракети и веене на знамена със символи на омраза феновете ще бъдат наказвани с 60-140 часа безвъзмезден труд в полза на обществото, задържане за 5 до 15 денонощия и забрана да ходят на мачове между 2 и 3 години. При повторно нарушение на тези правила наказанието става на от 100 до 220 часа общественополезен труд или арест за 15 до 25 денонощия, както и забрана за спортни мероприятия от 3 до 5 години.

Стигне ли се до забрана за посещение на спортни мероприятия, наказаните няма да имат право дори да пътуват до градовете, където играят национални отбори или клубовете, на които нарушителят е фен. Това се отнася само за дните, в които има спортни срещи. Ако обаче хулиганът живее в града, където се играе срещата, няма да има право да приближава терена в радиус от 3 км.

За спазването на реда ще се следи основно чрез видеонаблюдение, което ще бъде задължително за всяко едно спортно съоръжение. Снимки, хванали хулиганска проява, също ще могат да се използват пред съда като доказателство. Отговорност за нарушенията ще носят не само пълнолетните, а всички над 16 години. Стигне ли се до съд, той може да разреши разпит на свидетели, за да се изясни пълната картина. Ако те откажат да се явят без уважителни причини, полицията може да ги доведе принудително.

Данните за нарушителите ще се събират от Национален център за сигурността на спортните мероприятия, който ще си обменя данни с други европейски страни, а за контрола ще следи национална комисия, оглавена лично от вътрешния министър.

През следващите седмици законът трябва да бъде гласуван в парламента.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar