Парламентарната анкетна комисия, която трябва да проверява за корупция в митниците и за „евертуалната роля на Асен Василев“, се събра на първо заседание по същество. За два часа депутатите обсъдиха препис от протокол на Софийския градски съд, изслушаха служебния вътрешен министър, като междувременно се правеха внушения и се разменяха обвинения.

Днес стана ясно, че комисията ще заседава ударно до старта на предизборната кампания, като по предложение на председателя Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ ще има по две заседания на седмица. През следващите дни комисията ще изслушва дълъг списък от лица, сред които бивши и настоящи ръководители на агенции, магистрати и политици.

В началото на заседанието бе обсъден препис на протокола от съдебното заседание на Софийския градски съд (СГС) от 6 април – практика, която не е често срещана, особено в подобен формат. По предложение на Хамид Хамид от ДПС председателят на комисията Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ изчете пасажи от документа, като той акцентира на твърдения, че:

  • Издирвания Никола Димитров Николов – Паскал е обсъждал с обвиняемите за контрабанда Марин и Стефан Димитрови назначения в митниците, както и кои служители представляват пречка за контрабандните канали;
  • Арестуваният бивш директор на Агенция „Митници“ Петя Банкова е командировала служители с високи резултати при разкриването на контрабандни канали на други гранични пунктове;
  • Марин и Стефан Димитрови са следени със специални разузнавателни средства;
  • Банкова и Стефан Димитров са посещавали заедно различни хотели и заведения в страната;
  • Банкова е назначила лице, свързано с Димитрови, в Агенция „Митници“.

Калин Стоянов с обвинения към Бойко Рашков и Асен Василев

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов бе първият изслушан в новосъздадената комисия. Стоянов, който бе в основата на поредица от спорове между доскорошните партньори от ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“, първо даде 10-минутен брифинг пред журналисти, а после повтори казаното и в комисия. На първо място той се оплака от оказан натиск от страна на бившия финансов министър Асен Василев. По думите му той е поискал от него „една услуга“ – да назначи Недан Хаджиев за директор на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи в Хасково. След като отказал Министерството на финансите забавяло одобряването на разходи за МВР.

„Да, имаше виждане за един човек, за който каза, че аз мога да разчитам на него, но това не се случи. Това беше единственото му искане (на Асен Василев – б.а.). Впоследствие разбрах, че той е твърдял, че едно нещо е поискал от мен и аз не съм го свършил“, добави той в отговор на два пъти зададен въпрос от Хамид Хамид от ДПС дали е имало натиск към него от страна на Асен Василев.

Министърът отказа да коментира дали Асен Василев има евентуална корупционна роля в митниците и се аргументира с новия закон за противодействие на корупцията, според който разследващите за такъв тип престъпления са инспекторите от Комисията за противодействие на корупцията, прокуратурата и ДАНС. Той обаче твърди, че единствените свидетелства за познанство между съпредседателя на „Продължаваме промяната“ и обвиняемите за контрабанда Марин и Стефан Димитрови са техни общи снимки, направени на входа на Агенция „Митници“.

Стоянов каза още, че познава Димитрови от времето, в което е директор на ГДБОП. (Той е назначен на поста в края на май 2021 г., когато Бойко Рашков е служебен министър – б.а.) По думите му именно Рашков е отвел Димитрови в сградата на МВР, където ги е запознал с всички служители. Калин Стоянов твърди още, че те са били чести гости във ведомството, като ги е засичал на „диванчето“ пред кабинета на министъра. По време на изслушването му в комисията вътрешният министър даде заявка, че ще направи вътрешна проверка, на база на книгата за посетили във ведомството, за да провери кои лица са посещавали МВР и при кого са ходели.

Калин Стоянов, служебен министър на вътрешните работи

Служебният вътрешен министър съобщи още, че имал информация за за „вечеринки“ в къща на бившия вътрешен министър Бойко Рашков, по време на които било обсъждано как той да бъде дискредитиран, за да бъде сменен при ротацията на премиерите. По думите му на тези срещи се е обсъждало още кой да бъде назначен на мястото му, както и кои други лица да се сдобият с постове в МВР. В интервю за „Сега“ от понеделник (8 април) Бойко Рашков твърди обратното – че не той, а Калин Стоянов е бил близък с арестуваните за контрабанда, както и че има информация за нееднократни срещи между тримата в имот на Димитрови в София.

„Не аз съм на тези снимки“, каза по време на заседанието вътрешният министър.

В края на изслушването на Калин Стоянов Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС поиска от него справка за това дали Живко Коцев е декларирал получения като подарък скъп часовник на стойност над 50 хиляди лева.

Калин Стоянов е разпитван за организирана престъпна група в митниците

Преди началото на заседанието на анкетната комисия вътрешният министър потвърди, че и той е бил разпитван по разследването за организирана престъпна група в митниците. По думите му той остовно е отговарял на въпроси за назначения в ОД на МВР-Хасково. По същото разследване вече обвиняеми са доскорошният директор на митниците Петя Банкова, Марин и Стефан Димитрови. Анонимен свидетел по същото дело е бившият главен секретар на МВР Живко Коцев.

Стоянов отрече да е оказвал натиск на Живко Коцев. Министърът твърди, че миналата седмица бившият главен секретар е съобщил, че трябва да отиде в антикорупционната комисия, после поискал тридневен отпуск, а междувременно започнал обиск на кабинета му. Вечерта подписал молбата си за напускане, а на следващия ден я оттеглил.

„На 3 април бившият главен секретар на МВР Живко Коцев дойде при мен и ми каза, че трябва да отиде до Комисията за противодействие на корупцията. Малко по-късно разбрах, че е в Софийската градска прокуратура и поисках да се свържа и да говоря с него. Свързахме се и ми каза, че иска да си пусне три дни платен отпуск. Това е. Разговорът с него беше само вечерта, когато приключиха процесуалните действия и когато си подписа заявление, с което поиска да напусне системата на МВР. По никакъв начин не съм оказвал натиск.“

Служебният министър изрази съмнение, че някой е съветвал Живко Коцев.

Предизборна комисия

Комисията беше създадена малко след полунощ на 4 април по предложение на председателя на групата на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. Той е и авторът на името ѝ – „Временна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев в тях“. В същото среднощно заседание срещу името възразиха единствено „Продължаваме промяната – Демократична България“. Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков определи като „идиотия и пълна глупост“ идеята, формулирана в деня на акцията в Агенция „Митници“.

Комисията проведе първото си формално заседание още миналия петък (5 април), когато реши да привика за изслушване Николай Денков и Асен Василев. Днес списъкът беше разширен с председателката на Софийска градска прокуратура Илияна Кирилова, бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров, председателят на ДАНС Пламен Тончев, представител на инспектората към Агенция „Митници“, ръководството на митниците, заместниците на петя банкова, служебният финансов министър Людмила Петкова както и всички преназначени от Петя Банкова. Очаква се списъкът да се разшири още, тъй като членовете на комисията могат да подават предложения и писмено.

До края на този парламент обаче остават само две седмици, които няма да са достатъчни, за да се проведат всички тези изслушвания. Заради това Тошко Йорданов обяви, ч еще се провеждат поне по две заседания седмично и не изключи с нарочно решение срокът за работа комисията да бъде удължен и тя да продължи с изслушванията. Това бе и причината, поради която Венеция Ангова от „Продължаваме промяната – Демократична България“ я определи като „предизборна комисия“.

Тези и думи провокираха Йорданов, с когото влязоха в спор и започнаха да си разменят обнинетия. Тя зяйви, че председателят на комисията е бил подготвян за днешното първо заседания вчера с часове от Йордан Цонев от ДПС. Тошко Йорданов пък я упрекна, че може да чете само предварително написани политически декларации, които тя не разбира. Самият Йордан Цонев също взе думата, за да уточни, че Тошко Йорданов наистина е ползвал неговия кабинет като председател на бюджетната комисия, но само защото за временната комисия няма определен такъв кабинет и екип от сътрудници.

Румен Гечев, народен представител от БСП

По време на днешното заседание Йорданов не даваше думата за уточняващи въпроси на представителите на „Продължаваме промяната – Демократична България“, но пък представителите на останалите групи бе по-благосклонен и те успяха да задат и по повече от четири въпроса. В края на заседанието Тошко Йорданов съобщи, че ще въвежда нови правила и ще поиска в комисията му да има квестори, които да извеждат депутати, които сами си взимат думата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar