Близо две години след като уби на пътя до Порденоне с колата си братовчедките Сара и Джесика, българинът Димитър Трайков беше осъден окончателно на 7 години затвор. Касационният съд отхвърли искането на 62-годишния мъж да избегне влизането зад решетките, както беше постановил преди това Апелативният съд на втора инстанция. Българинът е бил отведен в затвора от жилището му в Порденоне, където бил под домашен арест. Остават му още 5 години и 21 дни от присъдата, тъй като ще бъдат приспаднати месеците от задържането му преди окончателното решение на съда.

На 30 януари 2022 г. Трайков помете с автомобила си на магистралата А28 до Ацано Дечимо, Тревизо, колата „Панда“ на братовчедките Сара Рицото (26) и Джесика Фрагасо (20). В автомобила бяха и двете деца на Сара. Братовчедките починаха от удара с джипа „Ленд Роувър“, шофиран със 180 км/ч, докато двете деца на 2 г. и няколко месеца бяха тежко ранени. Българинът избягал от мястото на катастрофата, поради което присъдата му е не само за двойно убийство на пътя, а и за бягство.

От документите на следствието в Порденоне стана ясно как Трайков бил засечен от служител на пътните власти да върви пеша по пътя А28 малко след катастрофата. Въпреки че бил ранен, той отказал помощ и избягал, прескачайки пътните ограждения. Пристигнал пеша в дома си в Порденоне в 21,30 часа и си сипал вино. Казал на жена си, че попаднал на инцидент. Разследващите власти установили, че в миналото имал три присъди, една от които за шофиране в нетрезво състояние, като алкохолното ниво в кръвта му било пет пъти над допустимото.

„Обезщетение от 676 хил. евро е било постановено за родителите на 20-годишната Джесика Фрагасо от Марено ди Пиаве. Това е максималната сума, която те могат да получат от застрахователните компании“, каза адвокатът на семейството Енрико д’Орацио. Той допълни, че близките на загиналите искат да видят Трайков зад решетките.

През май 2023 г. Апелативният съд на Триест беше разпоредил поставянето под запор на 11 сгради на българина в родината му – жилищни и земеделски, както и 4 терена и 2 лозя по искане на защитата на семейство Рицото. Това било аргументирано от съда с получения официален сигнал, че Трайков се опитал да прехвърли недвижимото имущество на дъщерите си.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar