Властите в Гърция подготвят законопроект, с който ще се легализират еднополовите бракове. Мярката е опит да се премахне дискриминацията, основана на сексуална ориентация. Това заяви в сряда премиерът Кириакос Мицотакис, цитиран от „Ройтерс“.

Гърция осъществи редица реформи през последното десетилетие, за да подобри правата на ЛГБТ+ в страната, където православната църква отдавна се противопоставя на равните права на еднополовите двойки.

Мицотакис, който се опитва да се откъсне от традиционния образ на консервативен лидер, изготви национална стратегия за правата на ЛГБТ+, която може да спечели подкрепа от левицата, но да създаде опозиция в по-консервативните среди.

„Това, което ще променим е равенството в брака, което означава премахване на всякаква дискриминация, основана на сексуална ориентация, каза Мицотакис в интервю за държавната телевизия ERT. Не е нещо революционно, различно от това, което се прилага в други европейски страни.

ЛГБТ+ общността обяви обаче, че реформите, които Гърция е въвела преди това, не са стигнали достатъчно далеч.

През 2015 г. Гърция призна споразуменията за съжителство за еднополови двойки, като им предостави някои права и предимства, но все още нямат право да имат или осиновяват деца като двойка.

„Говорим за граждански брак, а не за религиозен, каза Мицотакис, без да дава повече подробности кога законопроектът ще бъде внесен за гласуване в парламента. „Няма да експериментираме с по-напреднали идеи“, добави Мицотакис.

Реформата може да се окаже предизвикателство за Мицотакис, който също е изправен пред опозиция на законодателството в своята партия и кабинет. Мицотакис каза, че ще има достатъчно време за обществена консултация, за да убеди гражданите и депутатите от неговата партия.

Законопроектът ще позволи осиновяването на деца, но не и сурогатното родителство.

Проучване на Alco през януари показа, че 35% са съгласни и 49% са против, докато 16% са отказали да отговорят. Повечето от недоволните се противопоставят на осиновяването на деца или сурогатното родителство от двойки от един и същи пол.

Православната църква се противопоставя на браковете сред ЛГБТ+ хората. Около 80-90% от 11-милионното население на страната се идентифицират като православни гърци.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar