Отстраниха от работа тримата полицаи, пуснали през границата вероятния убиец с личната карта на жертвата

С трима отстранени гранични полицаи и оперативна, но не категорична информация кой е застрелял Кирил Русев продължава разследването на заплетеното убийство на бизнесмена.

В ареста с еднакви обвинения за отвличане и убийство са Петър Александров – син на бившия финансов министър Стоян Александров, и приятелят му Александър Кинов, който е вероятният стрелец.

Според съда обвинението за отвличането е разколебано, защото няма данни Кирил Русев да е отведен насила в къщата на тиха уличка в кв. „Надежда“, където е измъчван.

5 дни след задържането им Александров и Кинов мълчат и не дават обяснения пред разследващите. Още не е ясно кой е натиснал спусъка, както и с кой пистолет. От къщата на Петър Александров

са иззети 5 оръжия – пушки и пистолети,

които са били в каса и са законно притежавани. С две от тях може да е стреляно по Кирил Русев на 4 януари, но експертизите още не са готови.

Адвокатите на обвиняемите намекнаха в понеделник, че не се работи по версията оръжието да е на жертвата, за неизбежна отбрана и убийство по непредпазливост.

Един от големите козове на разследващите за връзката на двамата с убийството е излизането им в Сърбия, и то с документите и телефона на Кирил Русев, който е засечен там по клетките на мобилния оператор.

След сигнала на майката на жертвата, че го няма, от полицията веднага проверяват дали е напускал страната. Така става ясно, че е пътувал до Сърбия заедно с Петър Александров, който обаче се е върнал обратно в България с Александър Кинов.

Краткото посещение в Сърбия е било на 4 януари

привечер, часове след разстрела на Кирил Русев. Всъщност на излизане от страната Кинов е подал на тримата граничари на ГКПП Стрезимировци личната карта на вече застреляния Кирил Русев. На смяна са граничарите Росен Николов, Петър Михайлов и Марин Андонов. Точно те са пуснали в Сърбия Александър Кинов с чуждата лична карта и затова с решение на директора Антон Златанов са отстранени от работа, докато тече дисциплинарната проверка срещу тях. Засега няма данни униформените да са действали користно в случая.

Петър Александров е шофирал личното си ауди и при двата курса, а пътник до него е бил Александър Кинов. Освен документите на жертвата двамата са носели със себе си и телефона на Русев, като са изпращали есемеси на негови близки, за да ги заблудят, че той е жив и е напуснал страната.

Остава загадка защо Александров и Кинов не са унищожили документите на Кирил Русев

Те са намерени в аудито на сина на покойния финансист Стоян Александров след ареста му в петък.

Пропуските в плана на двамата и бързата реакция на полицията водят и до резултата – двамата са задържани на 5 януари час и половина след сигнала на майката на Кирил Русев. В този ден Кинов е подготвил и трупа на Русев. Задържаният мъж има погребално бюро, но не извършва услугата кремация. Затова се свързал със свой колега от траурна агенция „Амбър“, която има десетина офиса в София. Срещнали се, за да прехвърлят ковчега от едната кола в катафалката. Кинов го предал затворен и с имената на Димитър Пешев в документите за кремация. Обяснил, че е починал от ковид. Така трупът на Кирил Русев се озовава в хладилната камера на „Амбър“ и полицията го намира, преди да бъде изгорен.

И двамата обвиняеми не са осъждани. Срещу Петър Александров е имало сигнали за лихварство и отнемане на ипотекирани имоти. Дори в деня на убийството на Русев полицай го посетил в офис на частен съдебен изпълнител заради поредния сигнал срещу него, каза в сряда директорът на СДВР Любомир Николов.

Александър Кинов, чиято погребална агенция е с гръмкото име „Роял Емпайър“, е с далеч по-дебело досие, но няма присъда. Той е познат на МВР с грабеж, кражби, незаконно притежание на оръжие и взривни вещества. За последното има обвинение, лежал е в ареста, но е освободен през лятото на миналата година. Кинов е съдружник в заложна къща с офис в София. Негов партньор там е Веселин Костов, лидерът на национално движение „Хан Кубрат“, което се прочу с протестите в защита на Иван Гешев преди години и с този срещу правителството на Кирил Петков през лятото на 2022 г.

Основният мотив за убийството според прокуратурата са неуредените финансови отношения между Русев и Александров, който е наследил бизнеса на баща си с вземанията от длъжниците му.

Двамата се съдят от 14 г. и спорят кой на кого дължи пари

Русев взема от Александров 306 хил. долара през 2008 г., не ги връща, започват да текат лихви и сумата набъбва двойно. Приживе убитият бизнесмен е твърдял, че се е издължил, като освен това частен съдебен изпълнител е продал на кредитора и ипотекирания срещу парите имот. После успява да обезсили изпълнителния лист и завежда дело срещу Александров за 760 хил. лв.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar