Премиерът Николай Денков обяви, че е получил „информация и за сигнал от организацията „Боец“ към прокуратурата за действия на конкретни полицаи, които демонстрират симпатии към чужди паравоенни организации, и отправят заплахи към конкретен министър в този кабинет“. Той обяви, цитиран от БГНЕС, че очаква проверка и за този сигнал, както и конкретни действия от МВР за цялостна и дълбока реформа, така че такива хора да не могат да служат в МВР. Денков говори по време на редовното заседание на Министерския съвет.

„Няма как служител на реда да отправя заплахи към действащ министър. Има други начини да представят тяхното несъгласие към едно или друго решение, към една или друга личност“, обяви Денков. Проверка на „Сега“ не откри такъв сигнал нито в районната, нито в градската прокуратура в София. Компетентна да провери такъв сигнал би трябвало да е Софийската районна прокуратура.

„Някои от изказванията, които чувам през последните дни, ме карат да си мисля, че Министерството на вътрешните работи отново е тръгнало в грешната посока“, каза още премиерът.

„Отново искам да подчертая, че преобладаващото количество от протестиращите използваха тази възможност, която те имат по закон и по право – да протестират, когато не са съгласни с определени институции, но сред тях имаше провокатори, които предизвикаха полицията, и поради това имат огромна вина за това, което се случи. Тези провокатори трябва да бъдат издирени, разследвани и където е необходимо – осъдени“, добави той. Той повтори, че огромното количество от полицаите изпълниха дълга си така, както трябва да го направят, и могат да бъдат за пример. „Но и при тях имаше определена бройка, които превишиха правата си, които използваха насилие, без това да е необходимо, и поради това те също трябва да бъдат разследвани и наказани“, категоричен бе премиерът.

„От министъра очаквам доклад, в който да са описани всички подадени сигнали. В тези сигнали ясно да е оказано кое от лицата, които ги е предизвикало, има определена вина, как е установена тя и какво наказание се очаква да получи. От друга страна, по всички сигнали за насилие на полицаите искам яснота – кои са полицаите, как са разследвани, какъв е резултатът и тези, които са превишили правомощията си значително, трябва да бъдат уволнени от службите, тъй като нямат място в Министерството на вътрешните работи“, заяви Денков.

Министър-председателят поиска журналистите, отразяващи протестите на терен, да бъдат защитавани от служителите на реда, така че да могат да вършат работата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar