Гражданите на ЕС ще могат да потвърждават самоличността си онлайн, без да имат нужда от търговски доставчици. Това ще стане възможно чрез новия портфейл за цифрова самоличност. Временно споразумение за паневропейска рамка за този портфейл бе постигнато между страните членки и Европейския парламент. Той обаче ще бъде използван само на доброволна основа.

Споразумението гарантира на европейските потребители безплатен квалифициран електронен подпис. Такива подписи се ползват с най-голямо доверие и имат същия законен статут като саморъчните.

Чрез т.нар. „лично табло“ потребителите ще могат да имат пълен контрол върху своите данни и да искат те да бъдат изтрити според Общия регламент за защита на данните. Гарантирано е и правото за използване на псевдоним.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ИТ с 40 години стаж
ИТ с 40 години стаж
10 ноември 2023 6:22
Гост

Хем безплатно, хем компютърно. Май такова животно няма. Колко безплатно например е електронната рецепта? Дай да пресметнем времето на всички, обслужващи компютъра на министерствата, което предава данните на някоя фирма и да го обърнем в пари. И времето на лекарите, загубено в това а не в лекуване на болни. И времето на болните, които не са лекувани поради това. И не на последно място парите, които фирмата, в която отиват данните ще ни иска за „подобрената услуга“ или поставяне на цени on value. Всяко компютъризирана е огромно влагане на време в обслужване на компютърната система. Електронният подпис изобщо не е… Покажи целия коментар »