Категорично недопустимо е приемането на този законопроект“, обяви ръководството на Руския съюз на индустриалците и предпримачите (РСПП), известен още като профсъюзът на милиардерите.

Позицията на ръководството бе обявена веднага, след като проектът за обявяване за криминално престъпление прилагането или подпомагането на санкциите срещу Русия от други държави. Автори са председателите на двете камари на парламента, подкрепени от всички фракции, Кремъл и Конституционния съд. В текста са предвидени наказания до 4 години лишаване от свобода за действия като предаване на информация или умишлено бездействие за предотвратяване на нови санкции.

Членовете на ръководното бюро на РСПП смятат също, че законът само ще засили административния натиск над бизнеса и противоречи на позицията на президента Владимир Путин, обявявал се против прекаленото преследване на предприемачите.

Бизнесът рискува да се окаже между два огъня, допълват те. От една страна, нарушаването на санкциите заплашва с вторични санкции от други държави, а ако ги спазваш в Русия, ще те преследва собствената ти държава. Всичко това само ще ограничи възможностите да се работи на глобалния пазар и ще има още по-негативно влияние върху руската икономика, се казва в позицията.

Бизнесът е притеснен още, защото обсъжданият в парламента закон може да преследва предприемачи, които просто добросъвестно споделят информация за дейността си с партньорите и акционерите си. В крайна сметка това ще влоши бизнес климата и ще прогони още повече инвеститори.

В ръководството на РСПП са 31 от най-големите руски предприемачи, включително Вагит Алекперов от „Лукойл“, оценяван от сп.“Форбс“ на лично богатство от $16.4 млрд. Тук са още Александър Арбамов от Evraz ($5.2 млрд.), Виктор Векселберг от „Ренова“ ($14.4 млрд.), Олег Дерипаска от En+ Group ($6.7 млрд), Владимир Евтушенков от АФК „Система“ ($2 млрд), Владимир Лисин от НЛМК ($19.1 млрд.), Андрей Мелниченко от СУЭК и „Еврохим“ ($15.5 млрд.), Владимир Потанин от „Интеррос“ ($15.9 млрд), Алишер Усманов от USM Holdings ($12.5 млрд.) и Михаил Фридман от „Алфа груп“ ($15.1 млрд).

Тревога от влизането на законопроекта в парламента в този му вид изразиха и от Асоциацията на европейския бизнес и Германската комисия за Източноевропейски икономически отношения.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar