Професионалното обединение на държавните служители (ПОДС) в декларация изказа възмущение от това, че чиновници от ниските нива вече са длъжни да попълват декларации за това с кого живеят на семейни начала, какви имоти притежава партньорът им, на каква цена е придобит и друга „чувствителна“ информация.

Организацията изчисли, че всяка година служителите в администрацията ще попълват общо 1.2 млн. страници със сведения, които не е ясно кой ще има капацитета да чете и провери.

Става дума за новото задължение, което им е вменено от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Десетстраничната декларация трябва да бъде попълнена не само от служители на ръководни постове, които взимат решения, но и от сътрудници от най-ниско ниво. Декларацията изисква да се обявява чужда лична информация – за съпруг, деца и лица с които служителите са в съжителство на семейни начала – имена, ЕГН, имоти, моторни превозни средства, депозити и влогове в банки и финансови институции, акции, дялове, вноски в пенсионни фондове и друга чувствителна информация от гледна точна на защитата на личните данни, се казва в становище на професионалното обединение на държавните служители.

Декларирането на голям обем лични данни и обстоятелства, свързани със съпрузи или лица с фактическо съжителство, вероятно

ще създадат семейни проблеми.

Ако това е оправдано за висшите публични длъжности, за редовите служители е необяснимо, се уточнява в становището.

„Събраните колосални масиви от чувствителни данни за служителите и техните семейства, подадени на хартиен и електронен носител, ще изискват специални мерки за защита, които категорично не са осигурени и ще е трудно да се съхраняват в досиетата, тъй като едва ли всяка администрация има възможности за осигуряване на висока степен на защита. В министерствата вероятно – да, но в малките общини и кметствата?!“ – пита риторично сдружението.

„През май тази година и ежегодно над 120 000 служители ще

губят време и нерви да попълнят

тази всеобхватна информация, разположена на 10-на страници. Интересно е и какъв брой контролни органи ще е нужен, за да се провери надеждно всичко това“, недоумяват държавните служители.

„Дали вместо борба с корупцията не се обяви война на брака и всички негови проявления!? Младите високо компетентни експерти ще се запитат дали си заслужава срещу невисоките си възнаграждения да са длъжни да предоставят толкова голяма част от личния си живот и ежегодно да попълват безумни по обем и съдържание документи“, продължават въпросите на задължените да попълват документа.

Организацията описва и проявленията на корупцията, която определя като едно от най-отвратителните явления в държавнат администрация: „Нейната хранителна среда са политически и роднински назначения на недостатъчно компетентни служители, на достатъчно високи и/или ключови постове. Корупцията не е само искане и получаване на подкуп. Тя е влияние, търговия с това влияние, получаване без законово основание, похвали и отличия,

награди, сплашване, смачкване на достойнство,

на кариери, на надежди и очаквания. Корупцията изтрива постепенно моралните устои на нашето общество. Действия и поведение неприемани и осъждани преди 10-15 години, сега са напълно допустими и търпими от гражданското ни общество, те вече не са изключения – те са практика, добра управленска практика“.

Според сдружението „така подхранвана, корупцията едва ли ще се пребори по този начин и с тези средства“ и трябва да се преследва така, както се разпространява, тоест – отгоре надолу. „Корупционни нагласи сред служителите са формират от примера на техните началници и от създадената система и наложени практики, в която ги насилват понякога да се впишат, с компромисите, които трябва да направят, за да не си загубят работата. Тези компромиси едва ли ще произведат средства за такова всеобхватно „разбогатяване“ на ниските длъжностни нива, а за високите – системата е създала достатъчно възможности за избягване на справедливи наказания“ се посочва в документа.

Професионалното обединение на държавните служители (ПОДС) се представя в сайта си като организация, която работи за установяването на професионална и политически неутрална държавна служба и подкрепя добре обмислените реформи в държавната администрация.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar