Бивш агент от британското разузнаване, който се е опитал да убие служителка на американската Агенция за национална сигурност (АНС), бе осъден днес на 13 години затвор, предаде Ройтерс.

През март 29-годишният Джошуа Боулс многократно е наръгал жена, която е работила в британската разузнавателна агенция Джи Си Ейч Кю (GCHQ). В миналото той е работил за същата служба, но към момента на нападението близо до централата на Джи Си Ейч Кю в град Челтнъм, Западна Англия, вече не е заемал длъжност в разузнаването.

Съдът определи атаката като „преднамерена, целенасочена и жестока“.

След като е бил арестуван, Боулс е казал пред разследващите, че е „набелязал мишената си с оглед на факта, че е била на служба в АНС“. „Благодарение на размерите и ресурсите си АНС допринася най-много за разузнавателната общност, което придаде символичен смисъл на обекта на нападението. Смятам, че Джи Си Ейч Кю имат равна вина“.

През август Боулс пледира „виновен“ в опит за убийство на жена, която остана известна само като „номер 99230“. Освен това той призна, че е нападнал мъж, опитал се да го спре, предаде БТА.

Прокурорът по делото в петък заяви, че атаката е извършена пред център за отдих в град Челтнъм. Преди това Боулс е проучил двама американски граждани от АНС, които са работили в Джи Си Ейч Кю. По време на разпитите той е заявил, че „системата е фалшифицирана“. „Вярвам, че разузнавателната общност помага за поддържането на тази фалшификация и възгледът ми по този въпрос се затвърди, докато работих в Джи Си Ейч Кю“, обяснил мъжът.

Според прокуратурата престъплението е било мотивирано от желанието на Боулс да накара „британското правителство да преустанови работата си или (поне) тясното си сътрудничество с американската АНС, както и да отправи заплаха към служителите на Джи Си Ейч Кю“. Според свидетелски показания непосредствено сред нападението Боулс е казал: „Аз съм доста гаден терорист, нали.“

Адвокатът му отхвърли твърденията, че става въпрос за терористичен акт и в съда защитаваше тезата, че нападението е следствие от социалната изолация и депресия, от които е страдал клиентът му.

Съдия Боби Чима-Груб обаче определи престъплението като „политически мотивирано“ и осъди Боулс на минимум 13 години затвор.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar