Специалната група за финансови действия (FATF) обяви, че е добавила България към своя „сив списък“ на страни, по отношение на които трябва да има засилен контрол. Причината за решението е пране на пари, което според групата е на твърде високо ниво.

Според организацията държавите в сивия списък страдат „стратегически недостатъци“ в усилията си за противодействие на прането на пари и финансирането на тероризма. Въпреки това те си сътрудничат с FATF за отстраняване на проблемите и са обект на засилен мониторинг.

Организацията е създадена по инициатива на G-7 в края на 1989-та година със задачата да оказва въздействие върху отделните държави да се борят срещу прането на пари. Офисите ѝ са в сградата на ОИСР в Париж. Във FATF членуват 39 отделни държави, между които не е България, но тъй като ЕС е групов член на организацията, тя има отношение и към действията на държавата в тази област тук.

Всъщност поставянето в този списък, според самата FATF, не е толкова лоша новина. Както отбелязва организацията в изявление от 24 февруари 2023: „Юрисдикциите под засилен мониторинг работят активно с FATF за справяне със стратегическите недостатъци в техните режими за противодействие на прането на пари, финансирането на тероризма и финансирането на разпространението на оръжия. Когато FATF постави дадена юрисдикция под засилен мониторинг, това означава, че страната се е ангажирала да разреши бързо установените стратегически недостатъци в рамките на договорените срокове и е обект на засилен мониторинг“.

Накратко: поставянето на дадена държава в сивия списък означава, че нейното правителство е приело план за действие за справяне с недостатъците, идентифицирани по време на оценка след период на наблюдение, и прилагане на такъв план за действие в рамките на определен период от време, като FATF наблюдава това изпълнение. Не теория е възможно поставянето в този списък да е част от условията по приемане на България в ОИСР. На предното заседание към него също бе добавена и Хърватия, която, за разлика от България, в началото на годината беше приета в Шенген и еврозоната.

FATF има и „черен списък“, като организацията препоръчва да не се инвестира в тези държави. В момента Северна Корея и Иран са част от него, като особено внимание се обръща и на Мианмар.

Повече от 200 държави и юрисдикции са поели ангажимент да изпълнят препоръките на FATF, която редовно преразглежда техните усилия за борба с прането на пари, финансирането на тероризма и разпространението на оръжия. Насоките на организацията предоставят цялостна рамка от мерки за подпомагане на страните да се справят с незаконните финансови потоци. Те включват одобряване на стабилна рамка от закони, разпоредби и оперативни мерки, за да се гарантира, че националните органи могат да предприемат ефективни действия за откриване и прекъсване на финансовите потоци, които подхранват престъпността и тероризма, и наказват отговорните за незаконна дейност.

На същото заседание FATF е решила, че Албания, Каймановите острови, Йордания и Панама вече няма да бъдат част от сивия списък.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar