Президентът на ФК „Барселона“ Жоан Лапорта е обект на официално разследване по подозрение за подкуп в рамките на следствие, обхващащо две десетилетия от дейността на Испанската съдийска комисия, предаде Ройтерс.

През март прокурорите подадоха жалба във връзка с предполагаеми плащания на повече от 7,3 млн. евро (7,8 млн. долара) в продължение на 17 години към фирми, собственост на Хосе Мария Енрикес Негрейра, който е бил заместник-председател на съдийската комисия на Испанската футболна федерация от 1993 до 2018 г.

Лапорта започна втори мандат като президент на „Барса“ през 2021 г. Преди това беше начело от 2003 до 2010 г.

Миналия месец следователят Хоакин Агире Лопес заяви, че „Барселона“ може да се е облагодетелствала от подкупи и постави клуба под разследване по подозрение за „активен подкуп“. Агире посочи като заподозрени Лапорта и „всички, които са били членове на борда на директорите на футболния клуб по време на неговия мандат или които са имали ефективна отговорност при вземането на решения за предполагаемото извършване на незаконните плащания“.

Шампионът на Висшата дивизия на Испания отрича да е извършил каквото и да е нарушение, като заявява в изявление от февруари, че клубът е платил на външен консултант, който му е предоставил „технически доклади, свързани с професионалното съдийство“, което според него е обичайна практика сред професионалните футболни клубове.

В Испания започването на разследване не води непременно до повдигане на обвинение и официални обвинения не могат да бъдат повдигнати, докато не приключи първата фаза на разследването.

Източник: Ройтерс

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar