От днес Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие влиза в сила в Европейския съюз и става задължителна за всички европейски институции и държавите членки. Шест страни, сред които и България, не са я ратифицирали.

Истанбулската конвенция влиза в сила в Европейския съюз

„Истанбулската конвенция ще се прилага в Република България, без значение от отказа на България да ратифицира Конвенцията. И без значение от решението на Конституционния съд, тъй като всяка една държава на ЕС е задължена да прилагата правото на ЕС, такова каквото е“, обясни доц. Иван Стойнев, преподавател по право на ЕС.

Като част от правото на ЕС, Конвенцията обаче може да действа само в определени области в държавите, които са част от Съюза, но не са я ратифицирали.

„Самият ЕС има предоставена компетентност и той може да действа само и единствено в областите, които държавите-членки са го оторизирали, поради което Истанбулската конвенция ще се прилага от държавите членки само и единствено в областите, в които действа и правото на ЕС. В по-голямата част от нейните разпоредби тя ще бъде действащо право за Република България, но не и в нейната цялост“, посочи доц. Стойнев.

Така страната ни ще трябва да прилага тази част от Конвенцията, която поставя стандартите по защита от домашно насилие и насилието над жени, тъй като това е част и от предоставената компетентност на Съюза.

„Конвенцията съдържа в себе си редица задължения, такиве вече ще настъпят по линия именно на правото на ЕС, които държавите – членки ще трябва да предприемат, за да могат да гарантират това, че ще съществуват ефективни механизми не само за превенция, а и също така за преследване на онези случаи на домашно насилие. Разбира се основният акцент все пак е поставен върху защитата, превантивната – да се избегнат такива случаи, както са в Стара Загора, във Видин и не един и два са наистина, за да можем да ги изборим. Нещо, което е систематичен проблем на нашето общество“, каза още преподавателят по право на ЕС.

От Конвенцията обаче не се пораждат правни последици за признаването на многообразие на половата идентичност.

Проверка на факти: Узаконява ли Истанбулската конвенция третия пол, еднополовите бракове и отнемането на деца?

„По никакъв начин не става въпрос за признаване на трети и четвърти пол. По същия начин никъде в Истанбулската конвенция не се предвижда задължение за страните, които са я ратифицирали да признават в националните си законодателства еднополови съюзи или бракове. Това всичко беше едно силно политическо говорене“, заяви доц. Стойнев.

През 2018 година Конституционният съд на България прие решение, в което се посочва, че Истанбулската конвенция застъпва правни концепции, свързани с понятието „пол“, които са несъвместими с основни принципи на Конституцията на Република България.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar