Възложена от Асен Василев като вицепремиер в правителството на Кирил Петков финансова инспекция на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) разкри системни нарушения в обществените поръчки за пътна поддържка на обща стойност 710 млн. лв. без ДДС. Това става ясно от резултатите от инспекцията, обявени в четвъртък от Министерството на финансите. Проверката, която обхваща основно управлението на ГЕРБ, е възложена през юни 2022 г., а докладът е готов едва сега.

Основното нарушение е, че по договори за пътна поддръжка – превантивно, текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации, са сключвани анекси за дейности, които по същество са „основен ремонт“. Това според Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е съществено нарушение на Закона за обществените поръчки.

Проверени са 95 броя допълнителни и извънредни задания на обща стойност 718 млн. лв. без ДДС или 862 млн. лв. с ДДС, квалифицирани от органите на ДНСК като „основен ремонт“ по договорите за превантивно поддържане на републиканските пътища от АПИ. Периодът на проверката е януари 2018 г. – декември 2021 г.

Установено е, че по 90 допълнителни задания на стойност 710 млн. лв. без ДДС, без да са налице законовите основания, са изменени договорите за поддръжка и с тях са възложени дейности, които по същество са „основен ремонт“ и са извън предмета на контрактите. С това са нарушени съществени изисквания на ЗОП, твърди АПИ.

За нарушениятя при възлагане на поръчките са съставени 69 акта за установяване на административно нарушение (АУАН) срещу 4 длъжностни лица, подписали допълнителните задания. По останалите 21 задания не е ангажирана административнонаказателна отговорност срещу отговорните длъжностни лица, подписали допълнителните задания, поради изтичане на 3-годишния законов срок за издаване на акт, съобщиха още от финансовото министерство.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar