[email protected]

Млад руснак поиска хуманитарен статут и статут на бежанец у нас, но през юли получи отказ от Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет. З. В. обжалва административния акт и се очаква решението на съда.

Руският гражданин, който е магистър фармацевт, е категоричен, че е против войната, която Русия води в Украйна и не желае да бъде мобилизиран, за да отиде на фронта. Напуснал родината си малко след началото на войната, но тогава бил по работа в Беларус. Когато станало ясно, че се готви мобилизация на мъжете в Русия, заминал за Турция и оттам пристигнал в България. Установил се в Банско и вече си е намерил работа.

„В този закон, който се очаква да бъде приет, във връзка с подлежащите на мобилизация, вече вписаха забрана за излизането от страната на мъжете, които подлежат на мобилизация. Ако ти си в списъка за подлежащите на мобилизацията, ти не можеш повече да напуснеш Русия“, обяснил руснакът пред нашия съд.

За да даде показания пристигнала и майка му, която е лекар. Тя обяснила, че на два пъти в дома им пристигали призовки за сина й за мобилизация, но тя отказала да ги вземе. През юни й звъняли от Военното окръжие, за да я питат къде е синът й. Казали й, че ако той не се яви, го заплашва наказателно преследване.

„Изпращат ги на война с Украйна. Моят син не желае да воюва с Украйна. Ние със сина ми сме медицински работници. Аз съм лекар, а той е магистър-фармацевт. Ние по убеждение сме длъжни да защитаваме здравето на хората, а не да ги убиваме. Аз и моят син считаме, че тази война е недопустима и да участваме в това начинание не искаме. Синът ми не е съгласен с политиката, която води г-н Путин“, обяснила майката пред съда. Жената допълнила, че хората, които носели плакати „Аз съм против войната“ и демонстрирали, получавали по-тежки наказания отколкото осъдени за убийство.

„Нямаме свобода на словото и сега ние нямаме право да оспорим даже никакви решения на държавата в Съвета по правата на човека, защото Русия излезе от Европейския съд по правата на човека. В Русия ще се приема закон от 1 октомври 2023 г., съгласно който ще бъдат наказателно преследвани всички, които се отклоняват от военна мобилизация. Сега законът е на фаза проект, следват съгласувания и м. октомври ще бъде внесен в парламента за гласуване. У нас ситуацията се променя с всеки изминал ден и става все по-сложно и по-завързано. Може да го изпратят директно на фронта с Украйна да воюва. Моля Ви да дадете на моя син временно убежище“, казала майката пред съда в Благоевград.

Адвокатът на руснака Марио Биков е категоричен, че отказът за даване на бежански статут на Държавна агенция за бежанците трябва да бъде отменен. „Той не желае да воюва в Украйна. Не е съгласен с политиката, която води правителството на Русия и само на това основание за него е налице една от хипотезите в Закона за убежището и бежанците, тъй като има опасност за неговия живот. На следващо място, Русия е обявена за терористична държава. В момента целият цивилизован свят помага на Украйна. Считам, че ако не му бъде даден статут, същият ще бъде мобилизиран и изпратен в Украйна, където ще бъде принуден да убива мирни жители. Той е против войната и дори само на това основание Държавна агенция за бежанците би трябвало да му даде този статут. Известно е, че около 700 хиляди млади мъже, подлежащи на мобилизация, избягаха от Русия, за да не бъдат изпратени да воюват. Украйна и Русия са братски народи и по принцип много руски граждани не желаят да воюват там“, допълва адвокат Биков.

Прокурорът по делото Георги Мадолев също е на мнение, че жалбата е основателна и Държавната агенция за бежанците неправилно е отказала статут. „Опасенията, че при завръщане в страната си жалбоподателят ще бъде преследван за възгледите си, както и ще бъде мобилизиран, се основават на доказателствата – неговите изявления и свидетелските показания на неговата майка. Той основателно се страхува от преследване в държавата си по произход, с оглед и предстоящото приемане на нови закони в Руската федерация, а от друга страна това преследване е по повод на неговото политическо убеждение, израз на което е нежеланието му да се включи в руската армия и съответно да участва във военните действия“, мотивира се прокурор Мадолев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar