Въведени от Русия съдилища в източните райони на Украйна осъдиха петима украински войници на дълги срокове затвор, съобщи руският Следствен комитет, предаде АФП.

„Съдът осъди (Андрей) Клементович, (Артур) Сивицки и (Иван) Мелникович на по 20 години лишаване от свобода, които да бъдат изтърпени в наказателна колония със строг режим“, се казва в изявление на Следствения комитет.

Той публикува кадри, на които се вижда как тримата мъже са оковани с белезници в съда.

Разследващият комитет заяви, че тримата мъже са признати за виновни за „жестоко отношение към цивилното население“ и „опит за убийство“.

Съдът твърди, че тримата войници са се сражавали в Мариупол, който беше превзет от руските сили през май 2022 г. след опустошителна обсада, и са „пречили на цивилни граждани да напуснат града, използвайки хуманитарния коридор“.

В Луганск, Източна Украйна, военнослужещият Богдан Смага е осъден на 17 години за раняване на цивилни, според същия източник.

Друг украински войник, Игор Лемешев, пък е осъден на 20 години затвор за обстрел на жилищен район, при който е убит цивилен.

Понастоящем Русия претендира, че източните украински области Донецк и Луганск са нейни, заедно със Запорожие и Херсон в южната част на страната, за които твърди, че е анексирала след официална церемония през септември миналата година

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar