Нов наблюдаващ прокурор проучва делото „Барселонагейт“, по което беше поискан имунитетът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Предстои новият прокурор да се запознае с материалите по досъдебното производство и да прецени дали са събрани достатъчно данни по отношение на искания имунитет. Той ще трябва също за реши оттук нататък какво трябва да се извърши по разследването и необходимо ли е да се съберат нови доказателства, обясни шефката на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова пред журналисти днес.

По делото „Барселонагейт“ няма данни за организирана престъпна група за пране на пари, а наблюдаващият прокурор Стефан Христов трябва да бъде сменен, защото за него има съмнения, че е предубеден. Това са изводите на апелативния прокурор Людмил Коюмжиев, който е прегледал преписката като горна инстанция, след като ревизия, наредена от и.д. главния прокурор Борислав Сарафов, установи нарушения в разследването – дълги периоди, в които по него не е работено, а после моменти на странна активност, съвпадащи с времето, когато като главен прокурор Иван Гешев се закани да измете политическия боклук и демонстративно скъса оставката си.

На 6 юли Борисов заяви, че се отказва от депутатския си имунитет. Това се случи повече от месец, след като в последните дни преди да бъде уволнен като главен прокурор Иван Гешев му го поиска. Междувременно мнозинството в парламента на практика организира проточване на процедурата по свалянето на имунитета чрез създаване на нарочна комисия, която обаче така и не заработи.

Зам. градският прокурор Десислава Петрова обясни преди дни пред „Сега“, че след отвода на Христов и разпределянето на преписката на нов наблюдаващ прокурор, избран на принципа на случайния подбор, е определен цял екип от прокурори, също на случаен принцип. На въпроса дали се предвижда призоваване на Борисов и повдигане на обвинение, прокурор Петрова каза, че е правомощие на наблюдаващите прокурори да направят собствен анализ на събраните по делото материали.

Смяната на прокурорите означава най-малко, че разследването ще се проточи във времето. Известно е, че материалите по делото са стотици страници, с които тепърва новият екип ще трябва да се запознае. Освен това заради съмненията колко претупано е разследването, не е изключено новите прокурори да искат и събирането на нови доказателства.

Съмненията, че този казус, държан на трупчета по времето на Гешев, някога ще стигне до съда, стават все по-тежки.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar