Причинител на катастрофа със загинала жена и двама тежко ранени е завел съдебен иск в Хасково за погасяване по давност на дължимото от него обезщетение срещу единия от пострадалите, като оцелелият да поеме и разноските от 13 682.89 лв. по това дело.

Всичко започва в началото на април преди 22 г. на магистрала „Тракия“ край Ихтиман. Там 27-годишният тогава Тимур Халилов помита на прав участък с колата си автомобила на семейство от Харманли. Возилото им се подпалва. В колата изгаря 49-годишната Пенка Гочева, по чудо, но с жестоки изгаряния и други трамви, е 19-годишният син на загиналата – Владимир Гочев, а също и 50-годишният му баща Руси Гочев. Семейството пътувало за столицата, където синът им бил прет първа година студент в Лесотехническия университет и карали от родния им град обзавеждане за общежитието му в столицата.

Владимир и баща му успели да се измъкнат от пламналия автомобил, но не успели да извадят Пенка, която впоследствие е погребана в затворен ковчег.

По време на инцидента Халилов бил журналист в БНТ, където водил емисията новини на турски. За тежкото транспортно произшествие Тимур Халилов е осъден през 2003-та на година и 9 месеца условно с 4-годишеи изпитателен срок. После оцелелият Владимир Гочев завежда граждански иск срещу Халилов и съдът присъжда през 2011 г. на пострадалия в катастрофата обезщетение 64,581.32 лв. „Оттогава Тимур Халилов не е платил и стотинка“, заяви днес в залата на Окръжен съд – Хасково Гергана Георгиева – адвокатът на Владимир.

По 2 изпълнителни листа от Частни съдебни изпълнители сумата продължава да набъбва. Виновникът за катастрофата превежда веднъж 20 лв. такса по сметката на ЧСИ . Така в момента натрупаното задължение на Тимур Халилов към Гочев е над 200 000 лв. На 23 март м.г. Халилов подава искова молба срещу Владимир Гочев, с която настоява съдът да признае, че дългът му е погасен поради изтекла давност – заради това, че не е погасил същия в продължение на 5 г. Образувано е Гражданско дело в Софийски градски съд. Впоследствие то е изпратено по подсъдност на Окръжен съд – Хасково.

„Освен бивш журналист в БНТ, Халилов е член на Българо-турсата търговско-индустриална камара. Дълго време е председател на партия ДПС в град София. Преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, Кандидат за евродепутат през 2007 година. Поддържа сериозни връзки с Турция, закъдето често пътува. След завеждане на делата срещу него е отчуждил всичкото си имущество, като го е прехвърлил на поставени лица. Жилищата му в София и луксозна вила в разградско село и понастоящем се ползват от него, но не са по закон негова собственост. Той е преустановил и легалните си трудови правоотношения, за да препятства тегленето на пари от запор върху заплатата му. Живее при висок стандарт и демонстрира добро обществено положение, включително обвързаности с политически партии. Пътува редовно до Турция, където вероятно има бизнес. Създавал е по висящите дела пречки от всякакъв характер и е обжалвал решенията по тях чак до касационна инстанция, което е и било причината съдебните процеси да продължат толкова дълго и изпълнителни дела срещу него да се образуват едва 10 г. след инцидента“, каза в съдебната зала адвокат Георгиева.

„Искът е доказан и основателен по размер. Представени са доказателства за изтичането на давностния срок“, заяви адвокат Димитър Димов, който представлява Тимур Халилов.

По казуса Окръжен съд – Хасково ще се произнесе до 14 септември.

„За 21 години от катастрофата, досега, не съм виждал Халилов. Нито веднъж не ме е потърсил или някого друг от семейството ми, не се е поинтересувал нито от моето състояние, нито от състоянието на баща ми, не е предложил или дал каквато и да е помощ“, сподели днес пред репортер на „Марица“ Владимир Гочев, чиито поражения катастрофата са видни и днес.

„Когато през 2007 г. разбрахме, че Халилов се е кандидатирал за евродепутат, гласувахме за него. Агитирахме това да сторят всичките ни роднини и приятели, белким си плати обезщетението на Владо“, коментираха близки на 41-годишсния харманлиец. „Той е жертва и пострадал, каква съвест има Тимур Халилов, че изобщо да завежда такъв иск. Държахме да му го кажем лично днес, но не дойде“, споделиха близките на Владимир пред Съдебната палата.

Владимир и баща му Руси са се борили за живота си в „Пирогов“. Престоят им там продължил 7 месеца. 19-годишният тогава свиленградчанин бил в сепсис няколко месеца, поставен на командно дишане, с тежка бактериална инфекция вследствие на некрозиралата от изгаряния кожа. Развил двойна бронхопнеомония и нефункциониращи бъбреци. Оцелял е заради това, че бил много млад и здрав преди операцията. 55% от кожата му е изгоряла от възникналия при катастрофата пожар, а останалата здрава кожа, включително тази от главата, е използвана за присаждане.

От 20 г. Владимир е инвалид с решения на ТЕЛК. Опериран е повече от 10 пъти през първите 2 г. след катастрофата и средно по два пъти годишно след това. Има последващи неврологични заболявания. Обезобразен е, с ампутирани фаланги на пръстите. Ушите, които са изцяло изгорели при катастрофата, както и брадичката, са оформени с пластична хирургия. Кожата по цялото тяло е груба и с келоиди. Не понася слънце и изисква постоянно мазане. В последните 2 години му е присадена коса на част от главата. Общото му състояние е влошено. Нервната му система е тотално съсипана от упойките при многото операции и са налице вторични заболявания. Психически шокът не е преживян, а обезболяващите и успокояващи лекарства са необходими за ежедневното му съществуване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar