ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ са постигнали съгласие по промените между първо и второ четене на проекта за промяна на антикорупционния закон. Това се разбра от изказване на председателя на правната комисия Стою Стоев в кулоарите на парламента.

Законопроектът на ГЕРБ беше приет на първо четене в средата на юни, а впоследствие срокът за предложения преди второ четене беше удължен от седем на 14 дни.“Успяхме да убеденим колегите от ГЕРБ голяма част от техните предложения, за които имахме притеснения, да бъдат ревизирани. Проектът, който ние внесохме, голяма част от предложенията са във връзка с подобряване на цялостния механизъм на независимост на комисията, как се съставя, как функционират отделните вътрешни звена, така че да се гарантира по-голяма независимост, отделно от това структурната цялост на ДАНС да се запази“, заяви Стоев.

Проектът на ГЕРБ предвижда Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да бъде разделена на две, като едната да се занимава с незаконно придобито имущество, а другата – с противодействие на корупцията. Първоначалните текстове предвиждаха комисията да има седем члена, шестима да се избират от парламента, а един от президента. Прието беше, че председателят ще се сменя на ротационен принцип всяка година. Въвежда се нова фигура – на разследващи инспектори, които да работят по корупционни престъпления.

От думите на Стоев се разбра, че е постигната договорка:

  • Членовете на комисията да са трима, а не седмина, както се предлага в проекта на ГЕРБ;
  • В състава да няма членове, назначени от президента;
  • Мандатът да е шест годишен;

Въпреки че Стоев заяви, че с ГЕРБ са работили заедно по промените, в парламента са внесени отделни законопроекти на партиите. В предложенията, качени на сайта на парламента, се вижда, че ГЕРБ не са променили бройката на членовете на комисията и те остават 7.

Това е третият поред парламент, който ще опита да реформира антикорупционната комисия. Досега ГЕРБ твърдеше, че не приема предложенията на служебния министър Крум Зарков и „Продължаваме промяната“, защото смяташе за противоконституционно да се вменят разследващи функции на антикорупционната комисия. Впоследствие при внасянето на проектите в правната комисия, стана известно, че ГЕРБ са променили мнението си.

Антикорупционната комисия беше създадена в настоящия си вид при управлението на Бойко Борисов, а партията наложи последователно Пламен Георгиев и Сотир Цацаров за нейни председатели. Цацаров си тръгна сам преди повече от година.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar